Ophef over inentings­programma op staats­scholen

Israëls nieuwe regering probeert wanhopig om de resterende in aanmerking komende sectoren van de samenleving te laten vaccineren tegen Covid-19, over­tuigd dat het land zo de stijgende golf van infecties die verband houden met de Delta-variant te overwinnen.

Door Redactie Israel Today |

Illustratie: een van Israëls vaccinatiestations. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Premier Naftali Bennett dringt er bijna dagelijks op aan bij het volk om deze kloof in Israëls vaccinatie­cijfers te dichten, opdat stijgende infectiecijfers niet tot een nieuwe lockdown leiden.

Israël heeft eerder deze zomer het Covid-19 vaccin goedgekeurd voor kinderen van 12 tot 15 jaar, nog voordat de FDA dat had gedaan. En deze leeftijdsgroep maakt een groot deel uit van de één miljoen in aanmer­king komende Israëli’s die niet gevac­cineerd zijn.

‘Ga naar buiten en laat je vaccineren’, zei de minister woensdag in een interview op Kanaal 12. ‘We zijn nog maar 35 dagen verwijderd van het begin van het schooljaar. Laat je vaccineren! Niemand zegt iets anders.’

Maar is het legaal om op openbare scholen te vacci­neren tegen het corona­virus? Minister van Onder­wijs Yifat Shasha-Biton zegt van niet. Hij is geens­zins tegen het vaccin, zelfs niet bij kinderen, maar gelooft dat de regering te hard pusht, en misschien zelfs de grens overschrijdt van wat legaal is.

Maar, vervolgde Shasha-Biton, ‘om dat op scholen te doen is naar mijn mening misdadig. We hebben het hier over kinderen die al anderhalf jaar thuis zitten en die emotioneel aan de rand van de afgrond staan. Het is een gevoelig onderwerp dat onnodige druk op deze kinderen zal leggen.’

De kern van de zaak is, dat sommige Israëlische ouders niet willen dat hun jonge kinderen worden ingeënt met een vaccin, waarvan zelfs Pfizer erkent dat het nog niet naar behoren is getest op die leeftijds­groep, ook al wordt het momenteel als ‘veilig’ beschouwd. Door vaccinatie­stations op scholen te plaatsen kan groeps­druk ontstaan, die ertoe leidt dat deze kinderen tegen de wens van hun ouders ingaan.

Er blijft een gespannen communicatie bestaan tussen de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs over hoe het komende schooljaar moet worden gehandeld. De Delta-variant is zeer besmettelijk en lijkt zich, in tegen­stelling tot de eerdere stammen van Covid-19, snel onder kinderen te verspreiden. Tegelijkertijd is bijna niemand ernstig ziek geworden als gevolg van de besmetting.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.