Op wie zouden de Israëli’s stemmen, Trump of Biden?

Al tientallen jaren is in de VS de steun voor Israël een van de belangrijkste thema’s bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En dit jaar is het meer een hot topic dan ooit tevoren. Daarom is het geen wonder dat de Israëli’s de race om het Witte Huis gespannen volgen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Een verkiezingsbord voor Biden/Harris gezien, zaterdagavond op een anti-Netanyahu rally in Tel Aviv. De Hebreeuwse tekst luidt: Netanyahu hoofd van een misdaadorganisatie. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90).

We weten allemaal dat een overweldigende meerderheid van de Amerikaanse Joden op de Democraten stemt en volgende maand Joe Biden in plaats van Donald Trump zal kiezen. Maar hoe zouden de Joden in de Joodse Staat stemmen, als ze de kans kregen?

In de aanloop naar de verkiezingen in de VS voeren de mainstream media in Israël doorgaans talrijke onder­zoeken uit, waarin juist die vraag wordt gesteld. Eén zo’n onderzoek is vorige week gehouden, en heeft gevonden dat:
• Een ruime meerderheid van 63,3 procent van de Israëli’s zou op Donald Trump stemmen;
• Slechts 18,8 procent zei dat ze Joe Biden zouden kiezen,
• 10,4 procent zei dat het niet echt uitmaakt wie er in het Oval Office zit.

Meer dan de helft van de Israëli’s (50,9 procent) waarschuwde, dat de relaties tussen de VS en Israël geschaad zouden worden indien Biden wint. Ze maken zich zorgen, dat hij uit het zelfde hout is gesneden als Barack Obama, die de meeste Israëli’s beschouwen als de meest anti-Israëlische president in de Amerikaanse geschiedenis.

Bijna de helft van de Israëlische ondervraagden (48,2 procent) meent dat het een vergissing is dat de Amerikaanse Joden de Democratische Partij blijven steunen.

Natuurlijk beoordelen de Israëlische Joden de verkiezingen op basis van één enkel onderwerp van het buitenlands beleids – steun voor hun land. De Amerikaanse Joden daarentegen hebben de neiging zich meer bezig te houden met het binnenlandse beleid, en zijn er grotendeels van overtuigd dat de steun voor Israël een zaak van beide partijen blijft.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.