LedenOp wie zou Theodor Herzl vandaag stemmen?

Vandaag gaat Israël naar de stembus. Veel Israëli’s zouden willen weten wat de man met de lange zwarte baard eigenlijk dacht over verkiezingen in de toekomstige Joodse staat.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: verkiezingen, Herzl
Herzl had zich de Joodse staat waarschijnlijk wat anders voorgesteld. Foto: Uri Lenz/Flash90

We weten natuurlijk niet op wie Theodor Herzl zijn stem zou hebben uitgebracht als hij vandaag naar de stembus kon gaan. Maar we weten wel dat hij een duidelijk idee had over hoe stemrecht eruit zou moeten zien in de staat van zijn dromen. In zijn utopische roman Altneuland beschrijft Theodor Herzl zijn Joodse staat Israël.

Altneuland is een literair en politiek werk. Benjamin Zeev Herzl publiceerde zijn boek in 1902, waarin hij de staat Israël voorspelde en gedetailleerd beschreef. Toen het boek werd gepubliceerd, werd het beschreven als een sciencefiction roman. Achteraf gezien bleek het een van de meest gedurfde en profetische boeken van de moderne wereld te zijn. De plot draait onder meer om een denkbeeldig kiesstelsel in de Joodse staat, waar een populistische partij onder leiding van rabbijn Geyer oproept tot het ontzeggen van het staatsburgerschap aan niet-joden. Herzl schoot vaak raak met zijn profetieën.

Moet de nieuwe samenleving alleen openstaan voor Joden of ook voor anderen? Herzl’s antwoord is ondubbelzinnig. In zijn roman hekelt Herzl rabbijn Geyer als een...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie