Op Israëlisch verzoek laat Oekraïne geen Joden toe

Elk jaar reizen tijdens Rosh HaShanah, het Joodse Nieuwjaar, tot 30.000 Joden naar Uman in Oekraïne om te bidden bij het graf van rabbijn Nachman van Wroclaw. Rabbijn Nachman was een heilige chassied, die in het begin van de 19e eeuw in Wroclaw leefde en wiens leer in deze tijd zeer geliefd is bij veel Joden.

Door Michael Selutin |

Het is vooral zijn nadruk op vreugde en vertrouwen op God in alle dingen in het leven, dat hem zo aantrekkelijk maakt voor de huidige generatie. Zijn nalatenschap omvat echter ook de belofte van een goed jaar als men tijdens Rosh HaShanah een pelgrimsreis maakt naar zijn graf in Uman, en deze reis is in de loop der jaren een vaste datum geworden op de kalender van veel Joden.

Omdat grote bijeenkomsten nu verboden zijn in Israël vanwege het coronavirus, hebben enkele politici de Joden wereldwijd gevraagd om niet naar Uman te reizen, maar om het nieuwe jaar in een kleine kring te vieren. Velen wilden er niets over horen en de Israëlische autoriteiten wendden zich uiteindelijk tot Oekraïne, die, na enig heen-en-weer en toenemende coronagevallen in eigen land, buitenlanders de toegang tot Oekraïne in het algemeen verbood. Dat heeft het probleem voor de Israëlische regering opgelost.

Of er in Israël tijdens de feestdagen nog een lockdown komt, zoals tijdens Pesach, is nog niet beslist. Het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen is nog steeds zeer hoog, en gisteren werden weer bijna 2000 Israëli’s besmet met het coronavirus.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.