LedenOnze kracht zit in ons haar

Haaruitval is een emotioneel symbool voor een staat van weerloosheid. De schokkende gebeurtenissen van de oorlog kunnen leiden tot een verlies van innerlijke kracht, zwakte en weerloosheid, wat leidde tot haaruitval bij een van mijn patiënten.

Door Anat Schneider |
Foto: Shutterstock

Een jonge vrouw kwam onlangs bij me voor individuele therapie en vertelde me dat ze al een paar maanden last had van haaruitval. Haar haar valt overal uit, op haar kussen, op haar trui. Zelfs als ze loopt, ziet ze haar haar van haar hoofd vallen. Het ergste, zegt ze, is als ze gaat wassen: “Ik ben bang dat ik geen haar meer op mijn hoofd heb als ik uit de douche kom.”

Voor mij is alles wat in therapie wordt gezegd belangrijk. Maar als het over het lichaam gaat (zoals in het geval van haaruitval), is het veel belangrijker dan woorden, omdat het lichaam eigenlijk het verhaal vertelt van de ware emoties die in de persoon omgaan. Met andere woorden, het lichaam liegt niet.

Elk orgaan in het lichaam heeft zijn eigen emotionele verhaal en het is fascinerend om dat te leren kennen. Als we naar ons lichaam leren luisteren, kunnen we onszelf helpen door een zeer belangrijke bijdrage te leveren aan ons genezingsproces. Hoe beter we onszelf en onze emotionele toestand kennen, hoe beter we weten...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie