Ontroerend muzikaal eerbetoon aan de Staat Israël

Het lied ‘Yafa levanah, ‘Zo mooi als de Maan’ van Eviatar Banai klonk onlangs in Nepal, in een opwindend optreden met oude muziekinstrumenten, als dank voor een Israëlisch-Japans hulpprogramma voor een gemeenschap van muzikanten.

Door Yossi Aloni |

Ongeveer twee maanden geleden werd op initiatief van de Israëlische ambassade in Tokio het Israëlisch-Japanse drie­hoeks­partner­schaps hulp­programma gelanceerd. Samen met de Israëlische ambassade in Kathmandu en met JISP (Japan International Support Program), een Japanse hulporganisatie waarmee de Israëlische ambassade in Japan in contact staat, werd hulp geboden aan een unieke gemeenschap van muzikanten in Nepal, die een door UNESCO erkende muziektraditie in stand houden. In het kader van het project werden voedsel­pakketten en hygiënische producten uitgedeeld aan ongeveer 200 gezinnen.

Naar aanleiding van het succes van het project en bedoeld om ‘hulde’ te brengen aan Israël, hebben twee artiesten uit de gemeenschap getracht een eigen versie van een bekend Israëlisch lied te maken. Het lied dat ze selecteerden is Eviatar Banai’s ‘Zo mooi als de Maan’.

Het lied werd gespeeld door leden van de Gandharva-gemeenschap, Shyam Nepali en zijn zoon Prince Nepali. De twee bespelen een Nepalees vioolachtig instrument met een oude traditie, die de Sarangi wordt genoemd. Deze traditie is van generatie op generatie doorge­geven aan de leden van de gemeenschap en dreigt te verdwijnen, nu de jongere generatie steeds meer voor andere beroepen kiest.

(Van dit optreden bestaat helaas geen opname; u kunt het lied in een uitvoering door Eviatar Banai hier beluisteren).

Shyam is een beroemd persoon in Nepal en in de wereld van de traditionele muziek, en hij wordt beschouwd als een wereldberoemde Sarangi speler. Daarnaast fungeert hij als mentor en geeft hij nu les in Nepalese muziek en traditionele muziek aan de Harvard Universiteit.

De Israëlische ambassadeur in Japan, Yaffa Ben-Ari zei: ‘In deze tijd, waarin we in eigen land te kampen hebben met de corona-epidemie, blijft in Israël de geest van bijdragen en het belang van het helpen van behoeftige bevolkingsgroepen over de hele wereld levend. Binnen de context van de gedeelde waarden tussen Israël en Japan was het niet meer dan normaal om dit gezamenlijke project van MASHAV (de Israëlische organisatie voor ontwikkelings­samen­werking) en de Japanse organisatie JISP op te zetten voor deze uiterst belangrijke humanitaire inspanning’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.