Ontmoet Israëls snelst groeiende vrijwilligers­gemeen­schap

OneDay Social Volunteering heeft een nieuw model voor vrijwilligerswerk in Israël gecreëerd. Het programma biedt de mogelijkheid om één dag per keer vrijwilligerswerk te doen. De ouderwetse modellen die gebruikelijk waren in Israël, en op veel plaatsen in de wereld, ontmoedigden vrijwilligers vanwege het vereiste van een langdurige verbintenis.

Door Redactie Israel Today |

Het digitale platform van OneDay biedt een flexibele, sociale en leuke manier voor individuen om vrijwilligerswerk te doen en zelfs gemeenschapsleiders te worden, in een grote verscheidenheid van initiatieven die een impact hebben op hun gemeenschappen.

Opgericht als een internationale, niet-politieke, sociale-vrijwilligersorganisatie, stelt OneDay jonge professionals in staat om vrijwilligerswerk te doen, op een manier die past in hun dagelijkse drukke schema. ‘Ons doel is om de banden te versterken tussen verschillende gemeenschappen die met elkaar samenwerken voor het algemeen welzijn en mensen uit alle kringen aan te moedigen om deel te nemen aan onze activiteiten,’ vertelde Shir Blumenfeld aan Israel Today. ‘We streven ernaar om jonge mensen te helpen een ‘sociale carrière’ te ontwikkelen, naast hun traditionele carrière in de beroepsbevolking, en hun leiderschapsvaardigheden binnen hun gemeenschap te ontwikkelen,’ zei ze.

Vrijwilligerswerk in het algemeen maakt een crisis door, omdat het mensen ontbreekt aan tijd, inzet, interesse en gevoel voor sociale verantwoordelijkheid. OneDay biedt mogelijkheden die flexibel en toegankelijk zijn voor iedereen en creëert een ‘gemeenschap van vrijwilligers’. Het heeft zo een snaar geraakt bij een breed scala van mensen die vrijwilligerswerk willen doen, maar nooit hadden gedacht dat te kunnen doen. Het digitale platform stelt deelnemers ook in staat hun eigen professionele, culturele, academische en sociale netwerken uit te breiden, wat zowel de gemeenschappen die worden geholpen als de vrijwilligers zelf ten goede komt.

OneDay werd opgericht in 2016 en coördineert nu meer dan 40.000 vrijwilligers. De organisatie runt individuele, groeps- en eendaagse activiteiten in het hele land: het bijstaan van Holocaust-overlevenden en kinderen met een handicap, huisrenovaties voor behoeftige gezinnen en nog veel meer. Een van hun populairste programma’s bestaat uit de vrijwilligersdagen voor bedrijven om hun werknemers met elkaar te verbinden, terwijl ze in hun eigen gemeenschappen dienen.

Onlangs hebben ze een uniek programma ontwikkeld dat ‘virtueel vrijwilligerswerk’ heet, met online activiteiten die persoonlijke interactie bieden voor geïsoleerde bevolkingsgroepen in tijden van sociale afstand. Het programma biedt activiteiten zoals online knutselen, koken, muziektrivia, quizzen, trainingssessies en meer.

‘In tegenstelling tot wat velen misschien denken, is het aantal vrijwilligers in Israël laag, 26% lager dan het gemiddelde in vergelijking met andere OESO-landen,’ vertelde OneDay-oprichter en algemeen directeur Elad Blumental aan Israel Today. ‘Het is niet zo, dat jonge volwassenen in Israël geen vrijwilligerswerk willen doen en mensen in nood willen helpen. Het is het feit dat het vrijwilligerswerkmodel in Israël niet geschikt is voor de jongvolwassenen van vandaag,’ zei hij.

OneDay’s algemeen directeur Elad Blumental.

‘OneDay’s innovatieve vrijwilligersmodel bewees zichzelf opnieuw tijdens de coronavirus pandemie. En terwijl de meeste non-profitorganisaties in Israël vorig jaar te lijden hadden onder een daling van 40% in het aantal vrijwilligers, waren wij in staat om onze gemeenschap van vrijwilligers uit te breiden met bijna 20% tot 40.000 vrijwilligers en onze status als de toonaangevende non-profitorganisatie in Israël voor jonge professionals te versterken,’ zei hij.

‘We zien een enorme toename van het aantal verzoeken om steun die we ontvangen tijdens de coronaviruscrisis,’ voegde Blumental eraan toe. ‘Het wordt absoluut steeds uitdagender om alles te doen wat we kunnen doen. Dit is de moeilijkste tijd voor ons – meer mensen in nood en minder mensen die geven,’ zei hij.

Alle foto’s in dit artikel zijn afkomstig van Nir Langer.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.