Ontmoet de nieuwe stafchef van het Israëlische leger

Generaal-majoor Herzi Halevi, een veteraan in talrijke commandoposten, is de eerste religieuze Jood die als stafchef dient.

Door Gil Tanenbaum | | Onderwerpen: IDF
Herzi Halevi is de eerste religieuze Jood die dient als stafchef. Foto: Hillel Maeir / TPS

De regering van Israël heeft zondag de benoeming van generaal-majoor Herzi Halevi als 23e stafchef van de IDF goedgekeurd. De stemming van het kabinet kwam nadat het Hooggerechtshof van Israël had geoordeeld dat het bevoegd was om deze benoeming te doen, ook al zijn de nieuwe verkiezingen voor de Knesset pas over twee weken.

De aftredende stafchef van de IDF, luitenant-generaal Aviv Kochavi, feliciteerde Halevi met zijn benoeming.

Generaal Kochavi verwelkomde de benoeming door te zeggen:

“Herzi en ik kennen elkaar al vele jaren, waarin ik een moedige, professionele en getalenteerde officier heb leren kennen. Herzi is een uitstekende en ervaren officier en ik ben er zeker van dat hij de IDF vooruit zal blijven leiden, gezien de verwachte uitdagingen. Ik wens hem veel succes.”

Premier Yair Lapid gaf commentaar op de benoeming:

“De belangrijkste uitdaging is niet veranderd: Onze vijanden willen niet dat de staat Israël bestaat en op elk moment moeten wij sterker, geraffineerder en vastberadener zijn dan zij.”

Generaal Halevi werd voor de functie gekozen door minister van Defensie Benny Gantz, na wat hij zei dat “een grondig beoordelingsproces over een periode van enkele maanden” was, dat overleg omvatte met vele hoge ambtenaren, waaronder voormalige premiers, ministers van Defensie en voormalige stafchefs.

Gantz “kwam tot het besluit dat Halevi de meest geschikte officier is in termen van de rijke operationele ervaring die hij heeft in een verscheidenheid van actieterreinen, alsook in termen van zijn commandovaardigheden en zijn benadering van verschillende militaire kwesties, die hij heeft bewezen tijdens zijn jarenlange dienst in het veld en op het hoofdkwartier,” verklaarde het ministerie van Defensie.

Eerder was Halevi commandant van het Southern Command, hoofd van de Military Intelligence Directorate, commandant van de 91e Divisie, commandant van de Paratroopers Brigade en commandant van de elite Sayeret Matkal.

Hij is geboren en getogen in Jeruzalem. Hij is genoemd naar zijn oom, Herzl Halevi, die werd gedood in de strijd om Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog, enkele maanden voordat de aangewezen stafchef werd geboren.

Halevi studeerde aan de Himelfarb religieuze middelbare school in Jeruzalem en was lid van de religieuze padvinders. Hij is de eerste religieuze Jood die als stafchef dient.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox