Ontdekt in Jeruzalem: geurende edelsteen uit Salomo’s tijd

 

Door Redactie Israel Today |

Foto: Foto’s met dank aan Eliyahu Yanai/stad van David

Een 2000 jaar oude amethist edelsteen, gebruikt als ring en zegel, gegraveerd met de vroegste afbeelding van de plant die gebruikt werd voor wierook in de Tweede Tempel, is blootgelegd door vrijwilligers die door het vuil zochten tijdens een opgraving in Jeruzalem‘s Emek Tzurim net ten noorden van de archeologische locatie ‘Stad van David’.

De plant die op de kostbare steen is afgebeeld, komt in de Bijbel voor als persimmon, parfum, balsem en balsem van Gilead.

‘Dit is een belangrijke vondst omdat het misschien de eerste keer is dat in de hele wereld een zegel is ontdekt met een gravure van de kostbare en beroemde plant, waarover we tot nu toe alleen konden lezen in historische beschrijvingen,’ zei archeoloog Eli Shukron, die de opgraving uitvoerde namens de ‘Israël Antiquities Authority’ en de ‘Stad van David’.

Volgens de Israël Antiquities Authority werd de vrucht van de plant tijdens de Tweede Tempelperiode gebruikt als ingrediënt voor de productie van wierook, parfum en andere balsems en geneesmiddelen voor de Tempel.

Cleopatra gebruikte deze zelfde zoete Balsem van Gilead voor parfum, zeggen onderzoekers. Sommige deskundigen wijzen erop dat dit waarschijnlijk de plant is die de koningin van Scheba aan koning Salomo gaf, zoals opgetekend in de Hebreeuwse Bijbel (I Koningen 10:10).