‘Onheilsprofeten’ dringen aan op nieuwe beperkingen

Israëls officiële coronavirus adviespanel noemde woensdag het beleid van de regering-Bennett ‘gevaarlijk’ en niet in staat om de vierde golf van Corona-besmet­tingen te beteugelen. Straks kunnen de Israë­lische zieken­huizen de groeiende golf van Corona­patiënten niet meer aan.

Door Redactie Israel Today |

Een niet bij naam genoemde regerings­functionaris reageerde vervolgens in een commentaar op Channel 12 News, en beschuldige het panel, en in het bijzonder dr. Sharon Alroy-Preis, hoofd van de diensten voor volks­gezond­heid, ervan onbe­trouw­baar te zijn en een ‘agenda’ te hebben.

Tijdens de vergadering van woensdag vertelde het panel van deskundigen aan Bennett’s kabinet, dat het huidige beleid voor de bestrijding van hoge besmettings­cijfers in Israël niet werkte, en dat een koers­wijziging nodig was.

Israël registreert al meer dan een maand meer dan 8.000 nieuwe besmet­tingen met het corona­virus per dag. Maar de regering heeft haar aandacht gericht op het aantal mensen dat in ernstige toestand in het ziekenhuis wordt opgenomen, dat relatief stabiel is gebleven. Bennett heeft tegelijkertijd op agressieve wijze het standpunt verdedigd, dat het toedienen van een booster van het Covid-19-vaccin aan het grote publiek de crisis zal beëindigen.

De deskundigen waren het daar woensdag niet mee eens: ‘De aanpak om alleen te vertrouwen op de booster ( de 3e dosis) met een minimum aan beper­kingen voor de economie heeft zich tot nu toe niet bewezen,‘ waar­schuwden zij in een commentaar, uitgezonden door Channel 12 News.

Zij adviseren de regering onmiddellijk te doen wat zij maanden geleden al had moeten doen, namelijk het opnieuw opleggen van bepaalde beper­kingen aan het publiek, zoals het beperken van de omvang van bijeen­komsten. Ze waren ook voor­stander van het annuleren van het ‘Groene Paspoort’ van elke gevacci­neerde Israëli die de booster-prik niet heeft genomen, iets waarvan Bennett al heeft gezegd dat hij vanaf 1 oktober zal doen.

Bennetts regering heeft van haar kant al het mogelijke gedaan om geen sociale beperkingen op te leggen of de economie te schaden, ondanks de stijgende besmet­tings­percen­tages. De reactie van de regering op de kritiek van het advies­panel was dan ook hard.

Een niet met name genoemde hoge regerings­functionaris die sprak met Channel 12 News noemde het panel ‘onheilsprofeten’, en noemde dr. Alroy-Preis in het bijzonder: ‘Haar gedrag heeft elke grens overschreden. Ze geniet ervan paniek te zaaien in de media. De ministers beschouwen haar niet als competent. Ze heeft een agenda en is onprofes­sioneel.’

Velen hebben Bennett en zijn kabinet er echter ook van beschuldigd, een agenda te hebben voor de aanpak van de huidige crisis.

Toen de nieuwe regering het roer overnam van de voormalige premier Benjamin Netanyahu, erfde zij een situatie waarin het besmettings­percentage in Israël bijna tot nul was gedaald. Maar dit ging ten koste van een prijs. Netanyahu legde strenge sociale beperkingen op, waaronder een aantal lockdowns in het hele land, die door Bennett destijds als roekeloos en kortzichtig werden bestempeld.

Gezien deze achtergrond is het politiek riskant, zo niet onmogelijk, voor Bennett om nu een aanpak te kiezen die op enigerlei wijze overeenkomt met die van Netanyahu, ongeacht de mening van de deskundigen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.