Ondersteunt Kamala Harris de Joodse nederzettingen?

De Israëlische media merkten al snel op dat de Amerikaanse vicepresident bij haar Pesach Seder-maaltijd een wijn serveerde die geproduceerd is door een Joodse nederzetting op de “Westelijke Jordaanoever”.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: nederzettingen, producten
De "tweede man" van de VS, Doug Emhoff, verwelkomt familie en personeel op de Pesach Seder. Op tafel staat een fles wijn uit de Joodse nederzetting Psagot. Foto: Twitter screenshot

De Amerikaanse vice-president Kamala Harris en haar echtgenoot Doug Emhoff hebben in het weekeinde een Pesach Sedermaaltijd georganiseerd, vermoedelijke de eerste in de Number One Observatory Circle, de ambtswoning van de vice-president.

Dit is opmerkelijk, maar in het nieuws nauwelijks vermeldenswaardig. Aangezien Emhoff Joods is, zou het vreemd zijn geweest als ze geen Pesach hadden gevierd.

Maar de Israëlische media werden zich bewust van een klein detail, te zien op de foto’s van deze feestelijke bijeenkomst, die ze op Twitter plaatsten, en die al snel tot woede, zo niet tot verlegenheid leidde bij de familie van de vice-president.

Op Harris’ feesttafel stond een fles wijn… uit een Joodse nederzetting op de zogenaamde “Westelijke Jordaanoever”.

De Psagot Winery in de Joodse nederzetting Psagot, ten noorden van Jeruzalem, produceert enkele van de beste wijnen in het Heilige Land, wijnen die prijzen hebben gewonnen in verschillende belangrijke wedstrijden in Europa.

In de VS is er geen officieel beleid tegen Joodse producten uit de “Westelijke Jordaanoever”, in tegenstelling tot Europa, waar rechtbanken hebben bepaald dat “kolonisten-producten” niet met een label “Made in Israel” mogen worden geëtiketteerd.

Toch heeft een fles “kolonistenwijn” op de pesachtafel van de vice-president ertoe geleid, dat velen zich afvragen of de regering-Biden haar opvattingen over de Joodse nederzettingen in het bijbelse hart van Judea en Samaria heeft gewijzigd.

Harris plaatste een foto op Twitter van zichzelf en haar familie aan de Seder-tafel, hoewel het etiket op de wijnfles moeilijk te lezen is.

Haar echtgenoot deelde echter een foto vanuit een andere hoek, die hij op zijn officiële Twitter-account plaatste. Het Psagot label is daarbij duidelijk zichtbaar.

Harris en de VS-president Joe Biden keerden terug naar het beleid van vorige regeringen, door de legitimiteit van de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria niet te erkennen.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump had met dit traditionele standpunt gebroken. Met name zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo verwierp decennialang het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de Joodse nederzettingen als een schending van het internationale recht beschouwde.

Uit dankbaarheid heeft Psagot toen een van zijn wijnen naar Pompeo genoemd, hoewel we betwijfelen of dit de wijn is die Harris op haar Pesach-tafel had staan.

Hoewel de regering-Biden de Joodse nederzettingen niet openlijk legitiem heeft genoemd, heeft zij de door Trump en Pompeo ingezette beleidswijziging niet formeel ongedaan gemaakt.

Een woordvoerder van Harris benadrukte later dat “de wijn die bij de Seder geserveerd werd op geen enkele manier bedoeld was om een politiek standpunt uit te drukken”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox