Onderscheppingsraket Barak met groter bereik getest

Israel Aerospace Industries (IAI) heeft vorige week met succes een reeks tests afgerond van het lucht­verdedigings­systeem ‘Barak’ (bliksem). Dit kan doelen onderscheppen, waaronder ballistische raketten, tot op een afstand van 150 km en een hoogte van 30 km.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De nieuw ontwikkelde raket Barak ER (Extended Range) is een afgeleide van de succesvolle Barak-8 raket, die een bereik heeft van 100 km. De nieuwe raket kan zich verdedigen tegen bedreigingen, waaronder gevechts­vliegtuigen, kruisraketten, drones, helikopters en zweefbommen. Het wordt ingezet in een lanceer­inrichting met acht raketten en kan zowel op land, als zowel een verrijdbaar platform, als vaste opstelling, als op zee, gelanceerd vanaf een schip, worden ingezet.

‘De ontwikkeling van bedreigingen vanuit de lucht over de hele wereld, in combinatie met geopolitieke veran­de­ringen, vereist een geavanceerd, wendbaar en veelzijdig lucht­verdedigings­systeem,’ zei IAI-directeur Boaz Levy. ‘Het Barak-systeem heeft zich operationeel bewezen tegen talloze bedreigingen, waaronder enkele van de meest uitdagende van dit moment.’

Lanceerinstallatie van de Barak 8 raketten. (Bron: Wikiwand)>

‘Deze reeks experimenten voegde nog een niveau toe aan de mogelijkheden van het systeem op de lange termijn en tegen een breder scala van bedreigingen en sluit zich aan bij vele tientallen experimenten die zijn uitgevoerd met het Barak-systeem in al zijn varianten’, zei Levy.

IAI heeft samen met India’s Defense Research and Development Organization (DRDO) versie 8 van de Barak-raket ontwikkeld, die mede door het Indiase leger wordt gebruikt.
In 2017 kreeg IAI voor 1,6 miljard dollar aan contracten, op dat moment de grootste defensiedeal in de geschiedenis van Israëls Defensie Industrie, voor het leveren van een geavanceerd lucht- en raket­verdedigings­systeem aan het Indiase leger. Daarna werd een overeenkomst gesloten ter waarde van 777 miljoen dollar voor de levering van de maritieme versie van het Barak-8 grond-lucht­raket­systeem op zeven Indiase marineschepen.

Israël gebruikt de Barak-8 op zijn eigen schepen, die in staat zijn brdreigingen vanuit de lucht zoals raketten en straaljagers te onderscheppen, met inbegrip van het soort anti-scheepsraketten dat de terreurgroep Hezbollah in Libanon in zijn arsenaal heeft.

Het verbeteren van deze raket zegt veel over de voortdurende verbetering van de kwaliteit van de verdediging in de lucht van Israël. De IDF begon in de eerste golf oorlog in 1991 met de Amerikaanse Patriot afweer­rakketten, welke het Nederlandse leger ook gebruikt. De Barak afweer­raket was toen al in ontwikkeling, en is na zijn introductie alleen maar verder verbeterd.

De afweerraketten moeten niet verward worden met het programma anti-raket raketten, waaronder de ‘Iron Dome’ (ijzeren koepel), de ‘David Sling’ (Davids slinger) en de ‘Arrow 3’ (pijl). Deze beschermen Israël tegen inkomende raketten, vanaf de kleine raketten van Hamas, tot de grote raketten die Iran heeft. Israël moet er (helaas) altijd alles aan doen om op alle bedreigingen een antwoord te hebben.

Bronnen: UwI, WIN, UwI, Joods.nl.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.