Omstreden terugkeer naar het dagelijks leven

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het is alweer dinsdag. Zoals ik u vorige zomer schreef, wordt deze dag in Israël beschouwd als een bijzonder goede dag, of zoals wij in het Hebreeuws zeggen, pa’ama’im ki tov’ (פעמיים כי טוב), wat letterlijk ‘twee keer zo goed’ betekent. Ik denk er vaak aan op dinsdag, ik weet niet waarom.

En dan blijkt achteraf heel vaak dat die dag eigenlijk een hele mooie dag is geweest. En zo zou het vandaag ook weer kunnen worden. Deze dinsdag is immers alweer de derde dag dat alle winkels weer open zijn, dat je weer naar het zwembad kunt gaan of een voorstelling kunt gaan bijwonen. Het nieuws toont ons met groot enthou­siasme beelden van volle winkel­centra, de eerste concerten van Israëlische zangers of de opening van sport­scholen en zwembaden.

Ik geef toe, ook ik was emotioneel geraakt door deze vastbesloten terugkeer naar een bijna normaal dagelijks leven. Zoals u ziet, ben ik nog steeds voorzichtig met mijn woordkeuze, omdat dit nieuwe dagelijkse leven nog niet helemaal normaal is. Slechts een beperkt aantal klanten wordt in de winkels toegelaten, de rest moet nog bij de ingang wachten. De restaurants mogen nog steeds geen klanten toelaten, alleen ‘Take Away’ blijft nog mogelijk. Het grappige is, dat we er bijna aan gewend zijn geraakt.

Het is weer mogelijk om te ‘shoppen’, zoals hier in het Dizengoff Center in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

En dan is er nog de kwestie van de evenementen, de sportscholen en de zwembaden. Deze zijn open, echter niet voor iedereen, waarover ik u zondag al schreef. Op onze Duitse Facebook-pagina heeft mijn vorige bericht veel reacties en soms verhitte discussies opgeroepen.

Eindelijk zijn de zwembaden weer open – maar niet voor iedereen. (Foto: Flash90)

Ja, zo is het, helaas. Niet iedereen heeft deze nieuwe vrijheid teruggekregen. Alleen zij die al twee keer gevacci­neerd zijn, kunnen ten volle genieten van de terugkeer naar het dagelijkse leven. Een controversiële regeling, dat geef ik toe. Het is mij echter opgevallen dat veel mensen in het buitenland er meer last van lijken te hebben dan wij Israëli’s. Maar natuurlijk zijn er ook in ons land tegenstanders van de Corona-maatregelen, evenals van de vacci­naties. De laatste dagen is er in de buiten­landse media veel aandacht geweest voor Israël. Zo las ik het volgende verslag van de Duitse zender ARD:

Op Facebook zag ik vervolgens heel veel reacties, deels erg onaangenaam, zoals bijvoorbeeld de opmerking dat Israël, of wel de Joden, waar­schijn­lijk niets van de geschiedenis hebben geleerd, een reactie die ik meerdere malen kon terugvinden. Nog erger was de suggestie dat de niet-ingeënte Israëli’s net zo goed met een ster gemerkt zouden kunnen worden. Ik geef toe, ik was ontzet. Verdere woorden zijn waar­schijn­lijk over­bodig. Elke verge­lijking met de gebeur­tenis­sen rond de Holocaust is absoluut uit den boze.

Deze Corona-crisis is voor iedereen in de wereld een situatie waarmee we nog nooit geconfronteerd zijn. In alle landen proberen de mensen tot oplos­singen te komen. We moeten al deze pogingen een kans geven. Trouwens, er wordt over­wogen om tijdens het Poerimfeest, dat aanstaande donder­dag­avond begint, een avondklok in te stellen. Hierover wordt tijdens een regerings­overleg vandaag een besluit genomen.

Maar nu weer terug naar de dinsdag, het zou toch een goede dag worden. En dat zal het ook worden, tenminste voor ons gezin. We krijgen vandaag bezoek van onze zoon uit Tel Aviv en ook onze jongste zoon komt thuis, hij heeft twee dagen verlof genomen van zijn dienstplicht. En zo zullen we vandaag, midden in de week, met het hele gezin samen zijn. Nou, als dit geen goede dinsdag is… En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
In het zuiden en midden van het land zal het vandaag gaan regenen, met mogelijk ook onweer. Er staat een krachtige oosten­wind. In het noorden zal het wat warmer worden.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Be’er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met twee en een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,34 meter beneden de zeespiegel. Dat is 54 centimeter onder de bovengrens!

Namens alle collega’s van Israel Today wens ik u een prettige en dubbel-goede dinsdag. We zijn nog niet uit de Corona-crisis, we moeten geduld hebben. Het ga u goed en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov