Olympische Spelen eert in München gedode Israëli’s

• Ongewone Olympische Spelen met lege tribunes,
• Openingsceremonie eert in 1972 vermoorde Israëli’s,
• Brons voor taekwondo vechter Avishag Semberg,
• Algerijnse judoka ontloopt Israëlische tegenstander.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: De Israëlische Avishag Semberg viert feest na het winnen van de bronzen medaille in taekwondo op de Olympische Spelen in Tokio. (Foto: EPA-EFE/Rungroj Yongrit)

De Olympische Spelen van dit jaar zijn in meer dan één opzicht ongewoon. Ten eerste vinden de spelen een jaar na de geplande datum plaats wegens de coronavirus pandemie. Ook zijn er als gevolg van COVID-19 geen juichende toeschou­wers aanwezig bij de sport­evene­menten. De organi­satoren van de Olympische Spelen van Tokyo deden ook iets anders door de openings­ceremonie te wijden aan het eren van atleten die in de voorbije jaren tijdens de spelen zijn omgekomen.

Bijzondere aandacht werd besteed aan de elf Israëli’s die tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München werden vermoord.

‘Eén groep heeft nog steeds een sterke plaats in al onze herinneringen en vertegenwoordigt allen die we op de Spelen hebben verloren: de leden van de Israëlische delegatie op de Olympische Spelen van München 1972,’ zei de omroeper tijdens de openingsceremonie van dit jaar terwijl dansers hulde brachten aan de gevallenen.

De Israëlische atleten die in 1972 in München waren, werden ontvoerd en uiteindelijk doodgeschoten door leden van de Palestijnse terreurorganisatie Zwarte September.

Jarenlang hadden de families van de Israëlische slachtoffers bij het Olympisch Comité gelobbyd om hen officieel te herdenken, maar zij werden herhaal­delijk afgewezen. De weduwen van twee van de gesneuvelde Israëli’s behoorden tot het beperkte publiek dat werd toegelaten om de openings­ceremonie van vrijdag bij te wonen.

Zaterdag de eerste volledige dag van de spelen, won Israël zijn eerste medaille toen de vrouwelijke taekwondo vechter Avishag Semberg (zie foto hierboven) het brons mee naar huis nam.

Met haar 19 jaar is Semberg Israëls jongste Olympische medaillewinnaar ooit, en haar medaille is de tiende die Israël ooit op de Olympische Spelen heeft gewonnen. Het was ook de eerste keer dat Israël een medaille won in taekwondo. De andere terreinen waarop Israël in het verleden heeft gewonnen zijn judo, kanoën en zeilen.

‘Ik heb nog steeds niet volledig begrepen wat ik hier deed,’ zei Semberg nadat ze de Turkse Rukiye Yıldırım nipt had verslagen om haar medaille veilig te stellen.

Onsportief gedrag
De Algerijnse judoka Fethi Nourine achtte de Palestijnse zaak hoger dan het meedoen aan de Olym­pische Spelen en het winnen van medailles. In de gewichts­klasse tot 73 kg zou hij moeten uitkomen tegen de Soedanees Mohamed Abdelrasool, en de winnaar zou het moeten opnemen tegen de Israëlische judoka Tohar Butbul (foto). En dat wilde hij tegen elke prijs vermijden.

Gesteund door zijn coach trok hij zich terug voor de wedstrijd. Dat had hij al eerder gedaan, in 2019, bij het Wereldkampioenschap Judo in Japan. Een daad die niet zonder risico is: de Internationale Judofederatie schorste Iran voor vier jaar wegens dit soort onsportief gedrag.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.