Olijfbomen uit de tijd van Jezus verplaatst

Nabij de Arabische stad Rameh in Galilea zijn twee olijf­bomen, geplant tijdens de Romeinse over­heersing en naar schatting meer dan 2000 jaar oud, enkele tien­tallen meters van hun oor­spronke­lijke plaats verwij­derd om ruimte te maken voor de verbre­ding van een snel­weg.

Door Redactie Israel Today |

Aangezien de bomen dateren uit de tijd dat Jezus in het gebied Galilea werkzaam was, namen niet alleen de land­eige­naren deel aan de uitge­breide actie, maar ook kerkelijke functionarissen uit Rame en het Vaticaan.

De bomen behoren tot de honderden oude bomen in het gebied, die door de plaatselijke bewoners ‘Romeinse’ bomen worden genoemd. Zij dateren uit de tijd toen de Romeinen het land bezetten, toen de Tweede Tempel er nog stond en Jezus in het land woonde en werkte.

Vanwege de historische en religieuze betekenis van de bomen werden tijdens de actie religieuze ceremonies gehouden, geleid door priester George Hanna, hoofd van de Grieks-orthodoxe gemeenschap van Rame, en de plaatselijke pastoor Ektam Yazin. (Foto: Netivey Israel)

De omvangrijke actie van het verplaatsen van de bomen werd uitgevoerd door Netivey Israel, dat verantwoordelijk is voor de verbreding van snelweg 85. De kosten bedragen ongeveer 400.000 shekels, wat overeenkomt met ongeveer 100.000 euro.

Niet minder dan 4.000 bomen werden in het kader van het project verplaatst, waaronder ongeveer 3.300 olijfbomen. (Foto: Netivey Israel)

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.