Nucleair Iran vooral gevaar voor Arabische landen

De enorme moslimwereld van bijna 2 miljard aanhangers, heeft twee belangrijke denominaties – soennitisch en sjiitisch. In de gehele islamitische geschiedenis zijn zij vaak bittere vijanden geweest.

Door Edy Cohen |

Afbeelding: Voormalig Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad inspecteerde in 2008 de oude centrifuges in de uranium­verrijkings­installatie van Natanz. (Foto: www.president.ir)

Vóór de Iraanse revolutie onder leiding van de Ayatollah Khomeini in februari 1979 was de status van sjiitische moslims in het Midden-Oosten (ongeveer 20 procent van alle moslims) zeer minderwaardig. In veel landen zoals Libië, Irak en Saoedi-Arabië konden sjiieten zonder vorm van proces worden geëxecuteerd. In andere landen was het voor sjiitische moslims verboden om moskeeën te bouwen, omdat ze in de ogen van soennitische moslims ongelovigen waren!

Khomeini’s opkomst was het keerpunt. Hij beloofde dat de sjiieten in het Midden-Oosten niet langer zullen worden onderdrukt. Sinds de staatsgreep in Iran is de status van de sjiieten in de regio namelijk niet alleen versterkt, maar ook veranderd van onderdrukten in onderdrukkers.
Nu, vier decennia later, hebben de Iraniërs vier Arabische landen in handen: Libanon, Syrië, Irak en Jemen. En ook in andere landen winnen ze aan invloed. Maar het ergste is dat ze zo dicht bij het verkrijgen van een kernwapen zijn, volgens westerse inlichtingen­rapporten en beoordelingen, waaronder die van Israël. Met een kernwapen zou het sjiitische Iran alle soennitische Arabische landen kunnen bedreigen.

In de afgelopen weken is er een vertraging opgetreden in het Iraanse nucleaire programma als gevolg van mysterieuze explosies, waaronder die in de Natanz-fabriek, waarvan wordt vermoed dat daar experimenten met geavanceerde centrifuges zijn uitgevoerd. Of het nu gaat om een cyberaanval of sabotage, de meeste deskundigen schatten dat deze aanval de voortgang van het Iraanse nucleaire programma met minstens twee jaar zal vertragen.

Waarom de Arabische landen willen dat het nucleaire programma van Iran stopt

Het is niet duidelijk wie er achter de mysterieuze explosies tegen Iraanse installaties van de afgelopen twee weken zit. Wat wel duidelijk is, is dat hun doel blijkbaar is om het Iraanse kernprogramma te stoppen of op zijn minst te vertragen en te voorkomen dat de Islamitische Republiek een kernbom produceert.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft herhaaldelijk verklaard dat Israël zal voorkomen dat Iran kernwapens krijgt. Het is echter juist de meerder­heid van de (soennitische) Arabische landen die het meest gebaat is bij de explosies in Iran. Met andere woorden, het voorkomen van een kernbom in Iran is in het belang van de Arabische Staten, in het bijzonder de Golfstaten.

Hoewel Iran Israël voortdurend bedreigt, is er in de praktijk geen directe oorlog tussen de twee landen uitgebroken. Daarentegen bezet Iran verschillende Arabische landen en beïnvloedt het Libanon, Syrië, Irak en Jemen door middel van de pro-Sjiitische milities die het heeft opgericht en gefinancierd, terwijl het zijn extremistische sjiitische invloed verspreidt.


In plaats van de confrontatie aan te gaan met de Iraanse agressie, niet tegen alleen Israël, maar ook tegen de Arabieren, vertroetelt de internationale gemeenschap de Islamitische Republiek. (Foto: Amir Levy/Flash90)

Bombardeert de Mossad Iran?

Iran en Israël zijn vijanden. Iran steunt de oprichting van een Palestijnse Staat op de ruïnes van Israël. De Iraniërs zeggen openlijk dat ze de Staat Israël willen vernietigen en daarom financieren ze terroristische groeperingen in Gaza om de Hebreeuwse Staat te bevechten. Iran stuurt hen wapens en munitie en traint hen zelfs om de stabiliteit van de grens met Gaza te ondermijnen.

De meeste strijders van de Islamitische Jihad-factie in Gaza zijn inderdaad sjiieten. Naast het haten van Israël en de Joden proberen deze strijders ook de Sjiitische ideologie te verspreiden. Het is heel goed mogelijk dat Israël [misschien met Amerikaanse hulp] achter de mysterieuze explosies in Iran zit, bijvoorbeeld door middel van Mossad-operaties.

De gevaren van de Iraanse Islamitische Republiek worden door veel Iraniërs zelf gevoeld, evenals door Arabische staten. Soennitische Arabische Staten zouden als eerste bedreigd worden door een nucleair Iran, om nog maar te zwijgen van de mogelijkheden voor nucleaire ongelukken zoals in Tsjernobyl, die uiteraard grote gevolgen zouden kunnen hebben voor de buurlanden van Iran. Daarom dient het stoppen of vertragen van het nucleaire programma van Iran en het stopzetten van de nucleaire race tussen Iran en Saoedi-Arabië en andere landen, de belangen van de Arabieren, en niet alleen die van Israël.

Daarom moeten de Verenigde Staten, de Arabische landen en de Europese landen het nucleaire programma van Iran bestrijden. Iran is niet alleen een vijand van Israël, maar ook van meerdere Arabische landen. Iran doet alles wat in zijn macht ligt om een kernbom te produceren. Nog voordat het land kernwapens heeft geproduceerd, heeft Iran de stabiliteit van de Arabische landen al ondermijnd. Wat zal Iran doen als het op een dag de bom krijgt? Zal het Israël met woorden blijven bedreigen, maar in de praktijk de Arabieren daadwerkelijk schade berokkenen?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.