Nog geen deal met Hamas rond vrijlating gegijzelden

De belangrijkste kenmerken van de overeenkomst die nu wordt besproken, bestaan uit drie fasen.

Door | | Onderwerpen: gegijzelden, Hamas
Screenshot van een Israëlische video over de gijzelaars die door Hamas in Gaza worden vastgehouden. Foto: Israëlisch Ministerie van Diaspora en Nationale Voorlichtingsdienst via JNS.

Israël gaat ervan uit dat de laatste fase van de onderhandelingen over een akkoord met Hamas over de vrijlating van de gegijzelden snel zal verlopen, zodat binnen enkele dagen een akkoord kan worden bereikt.

Mossad chef David Barnea keerde zaterdag terug uit Parijs en meldde voor het eerst in weken vooruitgang en optimisme over een mogelijk akkoord.

De bijeenkomsten op vrijdag en zaterdag volgden op een eerste bijeenkomst in de Franse hoofdstad vorige maand en tussentijdse besprekingen in Caïro die gericht waren op de uitvoering van een voorstel om de resterende 134 Israëli’s die door Hamas worden vastgehouden vrij te laten in ruil voor een langere pauze in de oorlog.

Dezelfde deelnemers aan de Parijse top van 28 januari die elkaar op 13 februari in Caïro ontmoetten, waren ook aanwezig bij de laatste gespreksronde in de Franse hoofdstad – Barnea, CIA-directeur Bill Burns, het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst, generaal-majoor Abbas Kamel, en de premier en minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.

Volgens officiële bronnen voorziet het opkomende raamwerk in een deal in drie fasen: In de eerste fase worden ongeveer veertig gevangen burgers vrijgelaten in ruil voor een staakt-het-vuren van anderhalve maand in de Gazastrook en de vrijlating van talrijke Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen (aantal onbekend).

In de tweede fase worden de Israëlische soldaten vrijgelaten. In de derde fase moeten de lichamen die door Hamas worden vastgehouden, worden teruggegeven. Officiële bronnen weigeren te zeggen hoeveel gevangenen naar verwachting zullen worden vrijgelaten onder de overeenkomst, omdat deze kwestie centraal staat in de lopende gesprekken.

Premier Benjamin Netanyahu zal naar verwachting in de komende dagen het groene licht geven voor een nieuwe gespreksronde met de bemiddelaars. Er wordt verwacht dat er in deze ronde vooruitgang zal worden geboekt met betrekking tot de details van het akkoord, zoals de relatie tussen gevangenen en gijzelaars, de duur van het staakt-het-vuren en de identiteit van de vrijgelatenen.

Alle partijen willen snel vooruitgang boeken, vooral onder druk van de VS, die de onderhandelingen willen afronden voor de islamitische vastenmaand Ramadan, die in de tweede week van maart begint.

Ondanks de vooruitgang in Parijs benadrukte een Israëlische bron de noodzaak om voorzichtig te blijven en dat er geen zekerheid was dat er een overeenkomst zou worden bereikt.

Een andere hoge ambtenaar zei: “We zijn nog ver verwijderd van een akkoord, maar Hamas heeft enkele van zijn eisen opgegeven nadat premier [Benjamin] Netanyahu zijn positie had versterkt.”

Na deze vooruitgang kwam het oorlogskabinet zondagavond bijeen om de voortzetting van de contacten te bespreken. Palestijnse bronnen zeiden ondertussen dat Hamas wachtte om van Egyptische en Qatarese bemiddelaars te horen hoe serieus Israël was over een “echte overeenkomst”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox