Noa Kirel maakt Polen en orthodoxe Joden boos

“Als Polen Israël 12 punten geeft nadat bijna mijn hele familie Kirel in de Holocaust is vermoord, is dat een overwinning.”

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Holocaust
De Israëlische zangeres Noa Kirel tijdens een persconferentie in Tel Aviv. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90

Soms moet je opletten wat je zegt en hoe je je kleedt. Dit overkwam de Israëlische zangeres Noa Kirel afgelopen dagen. Eerst verontwaardigde ze de Polen met een opmerking en was ze underdressed. Ofwel te naakt op het podium naar de mening van orthodoxe joden. In beide gevallen gaat het om zogenaamde ‘valse opvoeding’. Voor de Polen is de Israëlische generatie na de Holocaust verkeerd opgevoed, want het lijkt erop dat in Israël iedereen denkt dat Polen heeft deelgenomen aan de uitroeiing van de Joden. En in Israël zijn orthodoxe Joden boos dat de mooie Noa niet gepast gekleed is en dat komt ook door haar verkeerde opvoeding.

Israëls jonge popzangeres Noa Kirel maakte de Polen boos toen ze direct na het Europese songfestival in de pers zei: “Als Polen Israël 12 punten geeft nadat bijna mijn hele familie Kirel in de Holocaust is vermoord, is dat een overwinning.” Kirel, die vorige week de derde plaats won, ontketende controverse in Polen toen zij de toekenning van de maximale 12 punten door Polen een overwinning noemde voor haar familie en voor het volk van Israël. Familieleden van Kirel’s vader werden vermoord in Auschwitz. Ongeveer vier jaar geleden bezocht ze het vernietigingskamp met haar vader.

Het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen. Foto Nati Shohat/FLASH90

In een lange post op sociale media, zei de Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken Paweł Jabłonski op zaterdag dat hij Kirel in Polen zou uitnodigen “om te begrijpen waarom ze zo over ons vaderland denkt en om uit te leggen waarom dergelijke opmerkingen pijnlijk zijn voor Polen.” Het incident herleefde het lopende geschil tussen Israël en Polen over de pogingen van Warschau om de Poolse verantwoordelijkheid voor de vervolging en massamoord op Joden op haar grondgebied tijdens de Holocaust te bagatelliseren. Jabłonski nodigde Kirel uit naar Polen om met “haar eigen ogen de plaatsen te zien waar nazi-Duitsland gruwelijke misdaden tegen Polen en Joden in ons land pleegde”.

De Joodse wijk in Krakau, het Kazimiersz-district, Polen. Foto Nati Shohat/FLASH90

Het ergert de Polen zeer dat Israëli’s de Polen zien als medeplichtig aan Duitse misdaden in plaats van als hun slachtoffers. “Dit is vaak het resultaat, niet zozeer van kwade wil, maar van een gebrek aan kennis en onvolledige opvoeding,” zei de Poolse minister van Buitenlandse Zaken in zijn bericht.

Maar dat niet alleen, een paar dagen later werd een ultra-orthodox parlementslid in het Israëlische parlement boos op mooie Noa en maakte een groot deel van de Israëlische bevolking boos met zijn uitspraak. Tijdens een begrotingsdebat in de Knesset maakte Moshe Gafni van de orthodoxe Verenigde Torah Partij een opmerking over zijn dochter. Deze was naar een ondergefinancierde orthodoxe onderwijsinstelling gegaan waar, naast Joodse studies, enkele kernvakken worden onderwezen die op reguliere orthodoxe scholen niet worden geleerd. “Mijn dochter heeft niets geleerd over Noa Kirel, verdient zij daardoor geen overheidsfinanciering,” zei Gafni tegen het plenum, dat de commissie Financiën van de Knesset voorzit. “Ik zou wat kleren doneren zodat Kirel wat heeft,” adviseerde Gafni onder gelach en kritiek van het plenum. Gafni grapte over de minimale kleding van de Israëlische popzangeres, die niet voldoet aan de orthodoxe normen voor vrouwelijke bescheidenheid.

Meisjes en vrouwen kunnen mooi zijn, zelfs als ze gekleed zijn. Foto Mendy Hechtman/Flash90

De Likud-minister voor de Bevordering van de Status van Vrouwen, May Golan, die gewoonlijk alles bekritiseert, zweeg in dit geval en gaf geen onmiddellijk commentaar. Waarschijnlijk wil ze haar orthodoxe coalitiepartners niet van streek maken, of is ze het stiekem met Gafni eens. Aan de andere kant hebben parlementsleden van de oppositie en een vooraanstaande vrouwengroep Gafni onmiddellijk bekritiseerd.

Onze Noa Kirel heeft dus de Polen boos gemaakt en ook de orthodoxe gemeenschap in Israël, vooral de Asjkenazische Verenigde Torah Partij, die grotendeels afstamt van orthodoxe families uit de Joodse plaatsen in Polen en andere landen in Oost-Europa.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox