Nieuwe robot kan zwemmen, rennen en kruipen

Na bestudering van de bewegingen van kakker­lakken en hage­dissen hebben onder­zoekers van de Ben-Goerion Universiteit (BGU) een nieuwe amfibische robot ter grootte van een hand­palm ontworpen, die kan zwemmen, over water rennen, en kruipen in moeilijk terrein.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De robot is bedoeld voor gebruik in de landbouw, zoek- en reddingsacties en opgravingen, waarbij zowel kruipen als zwemmen vereist is, zegt David Zarrouk, de directeur van het Bioinspired and Medical Robotics Laboratory van de BGU-afdeling Werktuigbouwkunde, in een verklaring. Het lab bestudeert bewegingen van dieren ter inspiratie voor de robots die het ontwikkelt.

Het mechanische ontwerp van de AmphiSTAR, zoals de robot is genoemd, en zijn besturingssysteem, werden begin november virtueel gepresenteerd op de International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS) door Zarrouk en afgestudeerde student Avi Cohen.

De bewegingen van de robot lijkt erg op die van kakkerlakken die over het terrein rennen en erin slagen om zelfs in een plas water van 20 centimeter diep, te blijven rennen, blijkt uit een video van de onderzoekers. Hij kan ook langzaam zwemmen en over water rennen.

‘De AmphiSTAR maakt gebruik van een uitgebreid mechanisme dat is geïnspireerd door kakkerlakken, en het is ontworpen om met hoge snelheden over water te rennen, zoals de basiliskhagedis’, vertelde Zarrouk. ‘We voorzien dat AmphiSTAR kan worden gebruikt voor landbouw-, zoek- en reddingsacties en opgravingen, waarbij zowel kruipen als zwemmen vereist is.’

AmphiSTAR ter grootte van een handpalm, onderdeel van de familie van STAR- robots die in het laboratorium is ontwikkeld, is een robot op wielen met vier propellers eronder, waarvan de assen kunnen worden gekanteld met behulp van een uitspreid-mechanisme. De propellers werken op de grond als wielen en in het water als vinnen om de robot voort te stuwen. Dankzij twee (rode) luchttanks kan hij drijven en soepel omschakelen van hoge snelheden, wanneer hij op water drijft, naar lagere snelheden tijdens het zwemmen, en van kruipen naar zwemmen en vice versa, aldus de universiteit .

De experimentele robot kan over grind, gras en beton kruipen en kan snelheden bereiken van 3,6 meter per seconde, zei BGU in een verklaring. ‘Ons toekomstige onderzoek zal zich richten op de schaalbaarheid van de robot en op zwemmen onder water’, zegt Zarrouk.

Het team van onderzoekers van Zarrouk heeft andere robots ontwikkeld, waaronder een kleine inslikbare robot die op een dag misschien door de dunne darm kan glijden; een robotarm voor landbouw- of ruimte­vaart­doeleinden; en een hybride robot die zowel kan vliegen als rijden.

Bronnen: The Times of israel, Joods.nl, Israel CNN.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.