Nieuwe regering Israël met krappe marge bevestigd

De Israëlische Knesset heeft zondag­avond de nieuwe regering-Bennett-Lapid goedge­keurd met een krappe meer­der­heid van 60 tegen 59 stemmen, met één onthouding. De zogenoemde ‘regering van verandering’ heeft slechts een gewone, geen absolute meerderheid.

Door Redactie Israel Today |

Voor de bekrachtiging van een nieuwe regering is slechts een gewone meer­der­heid nodig, geen absolute meer­der­heid. Anders zou de onthou­ding van een van de Arabische parlements­leden van de regerings­coalitie de hele show hebben doen mis­lukken.

Knessetlid Saeed al-Harumi van de islamitische Ra’am-partij van de coalitie besloot niet voor de nieuwe regering te stemmen, omdat die nog steeds van plan is illegale bouw van Bedoeïenen in de Negev te slopen. Al-Harumi had er op gestaan dat de nieuwe regering alle bouw van Bedoeïenen in het zuiden van Israël zou legaliseren, ongeacht de juiste vergunningen.

Indien Al-Harumi tegen de nieuwe regering had gestemd in plaats van zich van stemming te onthouden, zou deze zondag niet tot stand zijn gekomen.

Toch blijkt uit een nieuwe enquête dat maar heel weinig Israëli’s geloven dat de nieuwe regering onder leiding van Naftali Bennett en Yair Lapid een volledige ambts­termijn zal over­leven. Het feit dat het zo moeilijk was om de nieuwe regering zondag te bevestigen, lijkt de bezorgd­heid over haar levens­duur te recht­vaardigen.

Dat er veel verzet was tijdens de inauguratie van de nieuwe regering, blijkt wel uit het gedrag van een aantal Knessetleden tijdens de toespraak van premier Naftali Bennett

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.