Nieuwe ontwikkelingen in de verborgen oorlog tussen Israël en Iran

Nu de vijandelijkheden buiten het zicht van het publiek escaleren, is de kans op een directe Iraanse aanval op Israël sterk toegenomen

Door Yochanan Visser |
Een Israëlische luchtaanval op Iraanse doelen. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Terwijl de onderhandelingen over een mogelijk nieuw of herzien nucleair akkoord met Iran in een impasse zijn geraakt, lijkt het erop dat verborgen oorlog tussen Israël en Iran verder escaleert. Er zijn allerlei dingen aan de hand die buiten Israël grotendeels voor het publiek verborgen blijven, maar die de veiligheidsdiensten in het land voortdurend bezighouden.

De verborgen oorlog tussen Israël en Iran is in de afgelopen maand in hevigheid toegenomen. Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben bijvoorbeeld zondagnacht laat Iraanse doelen gebombardeerd in Syrië, vlakbij de grens met Irak. Het was de derde Israëlische aanval op Iraanse doelen in Syrië in iets meer dan een week. Eerder gebruikte het Israëlische leger raketten om Iraanse doelen in de buurt van Damascus te vernietigen.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah waarschuwde Israël vorige week dat een directe aanval van Iran op Israël steeds waarschijnlijker is geworden. Nasrallah beweerde ook dat de recente terreuraanslagen op burgers in Israëlische steden “de zwakte van het zionistische regime” blootlegden.

Iran op de Tempelberg

Iran zat ook achter het geweld op de Tempelberg in Jeruzalem tijdens Pesach, zo is nu duidelijk geworden. De Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) kreeg instructies van Ali Akhbar Velayati, een voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Iran en nu een van de belangrijkste adviseurs van de Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khamenei.

Tijdens een telefoongesprek tussen PIJ-leider Ziyad al-Nakhalah en Velayati zei Khamenei’s adviseur dat PIJ alles moest doen om “complotten tegen het onderdrukte Palestijnse volk te verijdelen”. Kort daarna, aan de vooravond van Pesach, begonnen gewelddadige rellen op de Tempelberg in Jeruzalem en lanceerde de PIJ in totaal vijf raketten op het zuiden van Israël.

Hamas ontbloot zijn tanden

Hamas heeft intussen de controle over de PIJ volledig verloren en beperkt zich nu tot verbale aanvallen op Israël. Afgelopen zaterdagavond hield Hamasleider Yahya Sinwar een toespraak die werd uitgezonden op Quds TV in Gaza. Tijdens die toespraak waarschuwde Sinwar Israël om Al-Aqsa niet opnieuw te “ontheiligen”, of het zou te maken krijgen met een salvo van 1.111 raketten.

De Hamasleider dreigde ook dat zijn terreurgroep over de hele wereld synagogen zou aanvallen als de Israëlische acties tegen Palestijnse oproerkraaiers op de Tempelberg zouden worden hervat.

Woordenstrijd

Premier Naftali Bennett reageerde op de toespraak van Sinwar met cynische opmerkingen over de Hamas-leider, waarbij hij zei dat Hamas erop uit was om zijn regering omver te werpen en blijkbaar verlangde naar de koffers vol geld uit Qatar. Bennetts opmerking had te maken met Sinwar’s woorden over de Arabische partij Ra’am, die deel uitmaakt van de coalitie. De partij heeft haar deelname tijdelijk bevroren vanwege de zogenaamde Israëlische agressie tegen de al-Aqsamoskee.

Sinwar noemde Ra’am een bende collaborateurs en riep de partij op om definitief uit Bennetts regering te stappen.

Cyberaanvallen

De verbale strijd tussen Hamas en de Israëlische regering is echter niets vergeleken met wat er gebeurt tussen Iran en Israël. Hackers uit Iran vallen bijna dagelijks ‘doelwitten’ in Israël aan en slaagden er vorige week in om de websites van Israëlische radiostations plat te leggen.

Op de websites stonden het woord “gehackt” en een aantal Israëlische logo’s op de startpagina. Ook waren er beelden te zien van de rellen op de Tempelberg en een video van een raketlancering terwijl een sirene loeide.

Afgelopen maandag onthulde Israëls binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet dat Iran via een nep-Facebookaccount Israëli’s probeerde in te schakelen om terreuraanslagen op Israëlische doelen uit te voeren. De Israëli’s die reageerden op de berichten van de Iraniërs werd gevraagd om verder te communiceren via WhatsApp, waar ze werden geïnstrueerd om belangrijke doelen in Israël te bespioneren. Ze kregen duizenden dollars als beloning aangeboden.

Verijdelde moordaanslag

Israël staat intussen niet werkeloos toe te kijken hoe Iran de Joodse staat op verschillende manieren probeert te treffen. Afgelopen weekend werd bekend dat het Israëlische spionagebureau Mossad een nieuwe operatie had uitgevoerd binnen de grenzen van de Islamitische Republiek. Mossad-agenten braken in in het huis van een lid van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) en ondervroegen hem over een moordcomplot tegen een Israëlische diplomaat in Turkije.

De man, Mansour Rasouli, had ook opdracht gekregen om een Joodse journalist in Frankrijk en een Amerikaanse generaal in Duitsland te vermoorden. De Shin Bet was naar verluidt ook betrokken bij de ondervraging van Rasouli in Iran, iets wat bijna nooit gebeurt. De binnenlandse inlichtingendienst van Israël houdt zich bijna uitsluitend bezig met Palestijnse terroristen en Israëlische Arabieren die aanslagen plannen of andere oorlogszuchtige activiteiten in Israël ontplooien.

Rasouli werd na het verhoor vrijgelaten en beloofde dat hij nooit meer zou deelnemen aan moorddadige complotten.

Druk op Amerika

De onthullingen over Mossad-activiteiten tegen de IRGC tonen aan dat Israël terecht druk heeft uitgeoefend op de Amerikaanse regering van president Joe Biden om de organisatie op de lijst van terreurgroepen te houden. De Amerikanen leken onlangs te bezwijken onder de druk van Iran om de IRGC van zijn lijst van terreurorganisaties te schrappen. Iran stelde deze eis in Wenen tijdens de langdurige besprekingen om de nucleaire deal van 2015 te repareren of te herzien, zoals de regering Biden wil.

Israël heeft constant druk uitgeoefend op Biden om niet toe te geven aan de druk van Iran en om “Plan B” voor te bereiden, met andere woorden, militaire actie in het geval dat de besprekingen in Wenen mislukken. Israël heeft de Amerikanen ook herhaaldelijk gevraagd om de oorlogszuchtige activiteiten van Iran in het Midden-Oosten mee te nemen in de onderhandelingen voor een hernieuwde nucleaire overeenkomst.

Iran wil echter niets horen over concessies op dit punt en is zelfs niet bereid om het probleem te bespreken tijdens de indirecte onderhandelingen met de Amerikanen in Wenen.

Lopende nucleaire activiteiten

Ondertussen heeft het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) gemeld dat Iran in Natanz een ondergrondse productielijn heeft geopend voor de productie van zijn centrifuges voor uraniumverrijking. Een deel van deze productielijn is afkomstig van de nu gesloten nucleaire installatie van Karaj, die eerder het doelwit was van sabotage door de Mossad.

Uit het laatste IAEA-rapport blijkt dat Iran de onderhandelingen in Wenen alleen gebruikt om tijd te winnen. Volgens berichten in de Israëlische media heeft Iran nu genoeg uranium tot 60% verrijkt om binnen korte tijd een atoombom te bouwen. Dezelfde berichten benadrukken dat het verder verrijken van uranium van 60 procent tot de 90 procent die nodig is voor de productie van een kernwapen slechts een paar weken duurt.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox