Nieuw rapport waarschuwt voor toenemend antisemitisme in Nederland

Het CIDI meldde 379 gevallen van Jodenhaat tijdens het afgelopen kalenderjaar, vergeleken met 155 in 2022.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: antisemitisme, Nederland
Een pro-BDS display met foto's en Palestijnse vlaggen op de Dam in het centrum van Amsterdam, 24 juni 2016. Foto: Hadas Parush/ Flash90

Een toonaangevende organisatie in Nederland die zich toelegt op het bestrijden van antisemitisme heeft in 2023 een stijging van 245% in antisemitische incidenten geregistreerd ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens een dinsdag gepubliceerd rapport.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) rapporteerde 379 gevallen van haat tegen Joden voor het kalenderjaar, tegenover 155 in 2022. “Dit betekent een 2,5-voudige toename van incidenten in vergelijking met 2002,” aldus het rapport.

Volgens het CIDI was er weliswaar een sterke toename van antisemitische incidenten na 7 oktober, maar het totale aantal incidenten in Nederland vóór de Hamas-aanvallen lag al dicht bij het totaal van 2022.

“Joden in Nederland en de Joodse religie werden vaak geassocieerd met het beleid van de Israëlische regering, met als gevolg dat Joden het doelwit werden van antisemitische aanvallen”, aldus het rapport.

De scherpe stijging is een anomalie en is de afgelopen tien jaar niet voorgekomen, aldus het CIDI. Het gebied waar het rapport de scherpste stijging vond was in schriftelijke online aanvallen tegen individuen of instellingen.

CIDI sloot het rapport af met de aanbeveling dat de Nederlandse overheid verschillende maatregelen zou moeten nemen, waaronder het invoeren van verplicht onderwijs over de Holocaust en de Joodse geschiedenis, het bestrijden van online antisemitisme, het verbeteren van de reactie van politie en justitie op antisemitische incidenten en het samenwerken met sportorganisaties om antisemitisme bij sportevenementen, met name voetbalwedstrijden, te voorkomen.

Bij een recent incident in Nederland werden twee Israëli’s, onder wie een vrouw die door Hamas in Gaza werd gegijzeld en later werd vrijgelaten, lastiggevallen door een beveiliger op de luchthaven Schiphol in Amsterdam.

Een ander incident, ook in 2024, betrof een Joodse vrouw die thuis en op haar werk werd lastiggevallen door pro-Palestijnse activisten omdat haar dochter als reservist diende bij de Israëlische Strijdkrachten.

Waarschijnlijk het meest schokkende incident van het huidige kalenderjaar was de brandstichting op de Israëlische ambassade in Nederland in maart.

Nederland staat niet alleen in dit probleem. De Community Security Trust (CST) in het Verenigd Koninkrijk publiceerde in februari een rapport en ontdekte dat er in 2023 in het Verenigd Koninkrijk 4.103 incidenten van antisemitische haat werden geregistreerd – verreweg het hoogste aantal ooit gerapporteerd en een stijging van 147% sinds 2022.

In de onmiddellijke weken na de terreuraanslagen van 7 oktober registreerde de Israëlische regering een toename van 500% van antisemitische incidenten wereldwijd in vergelijking met dezelfde periode in 2022.

In januari 2024 rapporteerde de Anti-Defamation League een toename van 361% in antisemitische incidenten in de Verenigde Staten in de drie maanden na het begin van de oorlog in Israël; de Executive Council of Australian Jewry rapporteerde een toename van 591% in dezelfde periode.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox