LedenNiet zomaar een terroristische aanval

De schietpartij van zondag in Jeruzalem had een strategisch doel: de Joodse aanwezigheid in de Oude Stad te ondermijnen.

Door | | Onderwerpen: terreur
Israëlische veiligheidstroepen op de plaats van een schietaanval buiten de Oude Stad van Jeruzalem, afgelopen zondag. Foto: Jamal Awad/Flash90

De terreuraanslag in Jeruzalem van zondag was niet “zomaar een terreuraanslag” met gewonde burgers en rouwende families.

Een aanval in de buurt van de Klaagmuur is een strategische aanval die niet alleen het leven van Joodse burgers en gelovigen in gevaar brengt, maar ook de Joodse aanwezigheid in de Oude Stad zelf.

Jaarlijks bezoeken zo’n 10 miljoen joden de heilige plaats, die bereikbaar is via drie ingangen: David Street (door de markt), Hagai Street (door de wijk Musrara en de Damascuspoort) en het openbaar vervoer dat door de Dung Gate loopt, waar de schietpartij plaatsvond.

Een terroristische aanslag in de buurt van de Klaagmuur is bedoeld om de Joodse aanwezigheid in de Oude Stad te ondermijnen. Daarom moet het antwoord strategisch zijn.

Haal die 10 miljoen mensen uit de Oude Stad en je krijgt een heel andere plaats, of zoals Naomi Shemer het formuleerde: een wereld...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie