LedenNiet langer alleen een droom

Wat is het verband tussen de Spaanse kunstenaar Salvador Dali en de staat Israël?

Door |
Graffti van Salvador Dali. Foto: CarolinaP / Pixabay

Dit artikel verscheen in het februari / maart 2024 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


 

De Salvador Dali-tentoonstelling ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Israël in het Jewish Museum of Oregon is getiteld ‘But A Dream’ (Slechts een droom). De tentoonstelling laten 25 schilderijen zien die gemaakt zijn door de Spaande kunstenaar over het thema ‘Alija, de wedergeboorte van Israël’ Volgens het museum zijn de werken ‘gereproduceerd als fotolithografieën en beschikbaar in een beperkte oplage. Ze worden gepresenteerd in een portfolio met een introductiebrief van David Ben-Gurion, de eerste Israëlische premier.’

Een droom schilderen

In 1966 gaf de directeur van Shorewood Publishing, Samuel Shore, aan Salvador Dali de opdracht de desbetreffende schilderijen te maken ter ere van de twintigste verjaardag van de staat Israël, die twee jaar later gevierd zou worden. Shore werd daartoe geïnspireerd door de Chagallramen in het Hadassa ziekenhuis in Jeruzalem.

Geïnspireerd...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie