Netanyahu zet zich af tegen rechtse uitdagers

Een campagne­poster voor premier Benjamin Netanyahu’s Likoed­partij waarschuwt rechtse Israëlische kiezers, dat als ze een van zijn rechtse politieke concur­renten kiezen, ze uitein­delijk onbe­doeld een linkse regering zullen faciliteren.

Door Redactie Israel Today |

‘Jullie stemden op Gideon en Bennett, jullie kregen Lapid als premier,’ luidt de tekst op het geel met zwarte bord.
Ernaast staat een blauw-wit bord met de tekst: ‘Alleen Likoed zal een volledig rechtse regering brengen.’

We hebben een aantal keren geschreven, dat in de komende verkiezingen van 23 maart de opkomende rechtse alternatieven de enige echte bedreiging voor Netanyahu’s lange premierschap vormen. Hoewel het ‘anti-Netanyahu’ blok van partijen naar verwachting een meerderheid van de Knesset zetels zal winnen, zijn dit niet allemaal linkse partijen.

Wanneer we kijken naar wat echt ‘links’ en ‘rechts’ is, dan blijkt duidelijk dat rechts een duidelijke meerderheid heeft in de Israëlische politiek. Het probleem voor Netanyahu is dat de helft van rechts hem niet langer als premier wil.

Maar tegelijkertijd hebben deze andere rechtse partijen zonder Netanyahu en zijn Likoed geen kans om een regering te vormen, en dus, zoals Netanyahu suggereert, zouden zij hiervoor de steun van centrum-linkse partijen nodig hebben.

Zie ook:
Wie herstelt Israëls gebroken politieke landschap?
Alleen-Bibi vs. Iedereen-behalve-Bibi is slechts helft verhaal
Wie is wie bij de verkiezingen van 2021 in Israël?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.