Netanyahu zegt rivalen dat hij ‘Gods uitverkorene’ is

Het was tot Benjamin Netanyahu’s geluk dat de datum van Israëls regerings­wisseling toevallig viel op de verjaardag van het over­lijden van de Lubavitcher Rebbe Menachem Mendel Schneerson.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Netanyahu richt zich tot God voor legitimatie van zijn bewind. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Dat bood Bibi de gelegenheid om zijn politieke rivalen te herinneren aan wat de rebbe, die door sommigen in de Chabad-beweging wordt beschouwd als de spoedig komende Messias, hem decennia geleden in New York vertelde.

‘Ik moet denken aan opmerkingen die de rabbijn van Lubavitch tegen mij maakte: ‘Je zult met 119 mensen [d.w.z. alle andere leden van de Knesset] moeten vechten, maar je zult daar zeker niet van onder de indruk zijn, want God staat aan deze [d.w.z. jouw] kant. Zegening en succes voor u. God zal zegen en succes geven’, twitterde Netanyahu.

Naftali Bennett leek op de post van Netanyahu te reageren met een eigen tweet die de aanko­mende premier toont, gehuld in een talliet (Joodse gebeds­mantel) vergezeld van de priester­lijke zegening: ‘Moge God u zegenen en u bewaren; moge God zijn aangezicht over u doen schijnen en u genadig zijn; moge God zijn aangezicht over u verheffen en u vrede schenken.’

Vergis u niet, God en de Bijbel blijven een belangrijke rol spelen in de Israëlische politiek, ook al beroepen Israëlische politici zich maar al te vaak op de Almachtige om hun eigen ambities te legitimeren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.