Netanyahu wijst elk geweld tegen tegenstanders af

De politieke spanningen lopen in Israël hoger op dan ooit. Veel rechtse kiezers voelen zich verraden door de vorming van een links-centrum-rechtse eenheids­regering, waarin zelfs een antizionistische moslimpartij zitting heeft. En dat nadat het religieuze en rechtse blok bij de laatste verkiezingen een stevige meerder­heid van meer dan 70 zetels had behaald in de 120 zetels tellende Knesset.

Door Redactie Israel Today |

Maar de wens om Benjamin Netanyahu uit het kantoor van de premier te verdrijven, heeft zelfs bij enkele rechtse partijen al het andere overvleugeld. En dat heeft mensen boos gemaakt.

Een verontruste burger uitte zich donderdag in een conferentie voor Likoed-jongeren in zeer ongelukkige bewoordingen toen hij riep: ‘Bennett en Lapid moeten dood!’ Hij verwees naar premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, die samen aan het hoofd staan van de ‘regering van verandering’.

De uitbarsting kwam tijdens Netanyahu’s toespraak tot de bijeenkomst, en die was niet onder de indruk.

‘Als je hier geplant bent [als provocateur] dan heb je je werk gedaan,’ antwoordde de voormalige premier. ‘Als je niet geplant bent, dan ben je een dwaas, en heb je het mis. Niemand gaat dood. We zullen ze [politiek] verslaan (…) Ik zal zulke taal niet accepteren.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.