Netanyahu op campagne bij Arabische kiezers

Wie had dat gedacht? Benjamin Netanyahu, beschuldigd van ‘racisme’, heeft succes met het werven van Arabische stemmen voor zijn Likoedpartij in de aanloop naar de nationale verkiezingen van Israël op 23 maart.

Door Ryan Jones |

Als je alleen maar naar de mainstream media luistert, zou je misschien de indruk dat Bibi een ‘apartheids­regime’ leidt, dat de Arabieren graag te val willen brengen. Omdat dit het heersende idee is, schreven de media met enige spot over Netanyahu’s campagne om Arabische kiezers te winnen, in het bijzonder zijn bezoek aan Nazareth woensdag.

Netanyahu heeft meer stemmen nodig. Zal hij die vinden bij de Arabieren? (Foto: Amos Ben Gershom/GPO)

Arabieren voor Bibi?

Opiniepeilingen laten vandaag zien, dat Netanyahu’s Likoed bij de komende verkiezingen gemakkelijk de grootste Knesset-factie zal blijven. Maar ze laten ook zien dat de premier het moeilijker dan ooit zal hebben om een stabiele meerderheids­coalitie te smeden. (Zie: Wie herstelt Israëls gebroken politieke landschap?)

Bibi is bekend bij meeste Joodse kiezers. Ze houden al van hem of ze haten hem. Hij heeft iemand anders nodig om extra stemmen te krijgen. De Arabische kiezers van Israël lijken misschien geen redelijke optie, omdat Netanyahu zelf hen in het verleden kleinerend over hen heeft gesproken. Maar nogmaals, men moet rekening houden met de huidige politieke sfeer zoals die tot uiting komt in recente peilingen, die aantonen dat de Gezamenlijke Arabische Lijst, de enige geheel Arabische factie waarop de lokale Arabieren kunnen stemmen, steeds minder steun krijgt. (Zie: Gezamenlijke Arabische Lijst: Vriend of vijand?)

Bij de laatste nationale verkiezingen, iets meer dan een jaar geleden, was de Gezamenlijke Arabische Lijst groter dan ooit, door het winnen van 15 zetels. Verwacht wordt, dat deze in de komende verkiezing, slechts 10 zetels zal krijgen.

Elk van de 120 Knesset-zetels van Israël komt overeen met ongeveer 38.000 stemmen. Dat betekent dat ten minste 190.000 Arabische kiezers op zoek zijn naar een nieuwe politieke vertegen­woordi­ging. Gezien de traditioneel lage Arabische kiezers­opkomst is dat aantal waarschijnlijk veel hoger, als je bedenkt hoevelen nooit op de Gezamenlijke Arabische Lijst, of welke lijst dan ook, hebben gestemd.


Niet iedereen in Nazareth was blij met de komst van Netanyahu. (Foto: Roni Ofer/Flash90)

‘We steunen je!’

Het begin van Netanyahu’s nieuwe campagne onder de Israëlische Arabische kiezers verliep zeker niet helemaal gladjes. Er waren protesten in Nazareth, en knessetleden van de Gezamenlijke Arabische Lijst bespotten de premier publiekelijk. Een groot deel van de media richtte zich op die negatieve reacties, en wees daarbij op beschuldigingen dat de regering tot nu toe slecht werk heeft verricht om de veiligheid en de economische mogelijkheden in de Arabische sector te vergroten.

Netanyahu zei dat dit niet waar is.
‘Iedereen die denkt dat we alleen vlak voor de verkiezingen aan de Arabieren denken, liegt of kent de feiten niet. Ik heb meer in de Arabische sector geïnvesteerd dan alle regeringen van Israël samen – in de hele geschiedenis van het land’, vertelde hij de inwoners van Nazareth.

Misschien nog wel belangrijker Voor de Arabische kiezers was misschien nog wel belangrijker, dat Netanyahu’s vrede met Arabische landen in de hele regio wist te bereiken, en wat dat zou kunnen betekenen voor de toekomst van de Arabieren in de Joodse Staat.

‘Als Joden en Arabieren samen kunnen dansen in de straten van Dubai, dan kunnen ze ook samen dansen in de Staat Israël’. Vandaag begint een nieuw tijdperk – van welvaart, integratie en veiligheid’, aldus de premier.

De burgemeester van Nazareth, Ali Salam, leek volledig ingenomen door Netanyahu en zijn outreach naar Arabische kiezers, en zei: ‘Wat de premier deed, deed niemand. We hebben het nog nooit zo goed gehad als nu. Als u niet tijdens de Coronakrisis zou zorgen, weet ik niet wat we zouden doen. Ik beloof u dat we u zullen steunen. Er is geen leider zoals u in het hele land die zowel Joden als Arabieren kan helpen.’

Nazareths burgemeester Ali Salam benadrukt dat Netanyahu de beste premier is, zowel voor Joden als voor Arabieren. (Foto: Haim Zach/GPO)

Verwacht geen Arabische Zionisten

Yoseph Haddad is een 34-jarige Israëlische Arabier en gehandicapte IDF-veteraan die mede-Arabieren aanmoedigt om Israël samen met de Joden te verdedigen. Israel Today interviewde Haddad in 2019 over deze inspanningen om Arabieren te helpen beter te integreren in de Israëlische samenleving.

In een redactioneel commentaar deze week in The Times of Israel legde Haddad uit dat na tientallen jaren van lage verkiezings­opkomsten, ‘de Israëlische Arabieren een proces hebben ondergaan waarin ze meer invloed willen uitoefenen en deel te nemen aan het politieke spel’.

En nu meer Arabieren hierbij betrokken zijn, worden zij zich meer bewust hoe weinig de Gezamenlijke Arabische Lijst voor hen doet. Voor de meeste was de laatste druppel, toen de Gezamenlijke Arabische Lijst als enige van alle Knesset-partijen tegen de Abraham-akkoorden stemde.

Toch waarschuwde Haddad dat ‘de Israëlisch-Arabieren zich niet plotseling Zionisten zullen noemen’, hoewel de huidige omstandigheden een kans bieden op een niveau van Joods-Arabische samenwerking zoals we in de afgelopen 73 jaar niet hebben gezien.

‘Ik ken veel mensen in mijn buurt die stiekem op Likoed zullen stemmen. Hoewel Bibi en de Likoed rechts zijn, voert hij het linkse beleid van Israël uit. Hij is de enige die daartoe in staat is’, vertelde een Arabische kiezer uit Haifa ons eind vorig jaar.

Inderdaad kan op de verkiezingsdag iedereen verrast zijn, hoeveel Arabieren op Netanyahu’s Likoed stemmen. Maar zal dit genoeg zijn om zijn positie veilig te stellen?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.