Netanyahu laat zich vaccineren; bevolking is sceptisch

Israël heeft zich sterk ingespannen en veel kosten gemaakt om voldoende Covid-19 vaccins aan te schaffen voor de gehele bevolking. Maar een groot deel van die bevolking laat zich niet vrijwillig vaccineren. Premier Netanyahu liet zich vaccineren en gaf daarmee een voorbeeld.

Door Redactie Israel Today |

De inentingscampagne tegen het Coronavirus is zaterdagavond begonnen met de vaccinatie van premier Binyamin Netanyahu en minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein met het Pfizer vaccin in het Sheba Ziekenhuis in Tel Hashomer. Daarna werden zij een half uur in observatie gehouden wegens mogelijke allergische reacties.

‘Dit is een grote dag voor de Staat Israël. Wij strijden al bijna een jaar tegen de ernstigste pandemie die de mensheid in honderd jaar heeft gekend’, zei de premier. ‘Tegen het eind van de maand zullen hier miljoenen vaccins zijn, en miljoenen komen daarna. Ik heb gevraagd om als eerste te mogen worden gevaccineerd, samen met minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein, om als persoonlijk voorbeeld te dienen en u allen aan te moedigen zich te laten vaccineren.’

Deze zondag zullen andere Israëlische leiders volgen, evenals werkers in de gezondheidszorg en ouderen. In de weken daarna is een breder publiek aan de beurt, te beginnen met groepen die een grote kans op besmetting hebben, zoals leraren en militairen. Volgens de berichten zijn er al rond de 600.000 doses Pfizer vaccins beschikbaar, en Israël verwacht 6 miljoen doses Pfizer en Moderna vaccins te ontvangen.

Uit een peiling die de universiteit van Haifa, een week voor het begin van de massale vaccinatiecampagne van Israël heeft gehouden, bleek dat slechts 20,3% van de Israëlische Joden en slechts 16% van de Israëlische Arabieren in de rij zouden staan voor het vaccin.

Mannen in beide etnische groepen (27,3% van de Joden, 22,8% van de Arabieren) waren meer bereid om als eerste te gaan, terwijl zowel de Joodse als de Arabische vrouwen veel sceptischer waren, slechts 13,6% van de Joodse en 12,2% van de Arabische vrouwen waren bereid om meteen te worden gevaccineerd.

Het was verrassend dat 41,2% van de Arabische vrouwen zei, het nieuwe COVID-19 vaccin onder alle omstandigheden te weigeren, terwijl slechts 7,7% van de Joodse mannen, 29,4% van de Israëlisch-Arabische mannen en 17,2% van de Joodse vrouwen zouden weigeren.

Van de laatste drie groepen (Joodse mannen, Arabische mannen en Joodse vrouwen) zei een grote meerderheid dat ze zich pas zouden laten vaccineren, nadat duizenden anderen het vaccin hadden gekregen. Veel Israëli’s blijven zich zorge maken, omdat de Pfizer- en Moderna-vaccins zo snel werden ontwikkeld en op de markt gebracht, terwijl het doorgaans vele jaren duurt voordat de vaccins dat punt bereiken.

Functionarissen in de gezondheidszorg dringen er bij de regering op aan om een campagne te starten om het publiek beter te informeren over de veiligheid van het vaccin, anders waren zijn herculeuze inspanningen om het medicijn zo snel naar de Joodse Staat te brengen, tevergeefs.

Bronnen: Israel Today, WIN, INN

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.