LedenNetanyahu heeft één week om regeringsmeerderheid te vormen en nieuwe verkiezingen te voorkomen

Kan hij in die tijd de vereiste 61 Knesset-zetels binnenhalen? Deskundigen zijn sceptisch.

Door David Isaac | | Onderwerpen: politiek
Oppositieleider Benjamin Netanyahu woont een plenaire vergadering bij in de vergaderzaal van de Knesset, juni 2022. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Met de aankondiging van de coalitieleiders Naftali Bennett en Yair Lapid dat zij de Israëlische regering zouden ontbinden, begonnen ook de voorbereidingen voor de vijfde verkiezingsronde in drie jaar. 25 oktober is al vastgesteld als waarschijnlijke datum. De verkiezingen kunnen echter nog worden vermeden als oppositieleider Benjamin Netanyahu erin slaagt een regering te vormen voordat de Knesset wordt ontbonden. Kan hij dat doen?

Netanyahu heeft momenteel 55 zetels in de Knesset. Hij heeft er 61 nodig, de kleinst mogelijke meerderheid in het 120 zetels tellende Israëlische parlement.

Volgens Ilana Shpaizman van het departement Politieke Studies van de Bar Ilan Universiteit, zijn de kansen van Netanyahu klein.

De andere oppositiepartij, de Gezamenlijke Lijst, een antizionistische Arabische partij, kon onmiddellijk worden uitgesloten als potentiële partner, vertelde zij aan JNS. Er is een kleine mogelijkheid van een akkoord met Benny Gantz, leider van de Blauw-Witte Partij (acht zetels), zei zij, maar Gantz zou waarschijnlijk alleen akkoord gaan als de post van eerste minister aan hem en niet aan Netanyahu ter beschikking zou worden gesteld.

Shmuel Sandler, professor emeritus aan de Bar-Ilan Universiteit...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie