Netanyahu dreigt het Iraanse regime te vernietigen

Premier Benjamin Netanyahu heeft gedreigd het Iraanse regime te vernietigen, nadat de hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, in een twitterbericht opriep tot een ‘Endlösung’ (eindoplossing) voor Israël.

Door Kobi Richter/TPS |

Op de officiële website van Khamenei was een poster te zien met een afbeelding van mensen, die op de Tempelberg in Jeruzalem feestvierden nadat ze die blijkbaar op Israël hadden veroverd. ‘Palestina zal vrij zijn. De definitieve oplossing: Verzet tot Referendum,’ verklaarde de tekst van de poster.

De tekst doet denken aan de ‘Endlösung der Judenfrage’, een eufemisme dat door de nazi-Duitse leiders werd gebruikt en dat verwijst naar de massamoord op het wereldjodendom.

In het referendum, waarop Khamenei doelde, is ook zijn eis dat de ‘Palestijnse natie’ moet bepalen welk politiek systeem in Palestina moet regeren. Dit omvat ‘islamitische, christelijke en Joodse Palestijnen’ die vóór 1948 in Israël woonden.

‘We zullen elke natie of groepering die zich tegen het zionistische regime verzet en ertegen vecht, steunen en bijstaan, we aarzelen niet om dit uit te spreken’, verklaarde de Iraanse geestelijke op het sociale medium Twitter.

Netanyahu verklaarde woensdag dat ‘Khamenei’s dreigementen om de “Endlösung” tegen Israël uit te voeren, doen denken aan het nazi-plan voor de “Endlösung” om het Joodse volk te vernietigen’. Hij waarschuwde dat ‘elk regime dat dreigt met de vernietiging van de Staat Israël een soortgelijk gevaar loopt.’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo veroordeelde Khamenei’s ‘walgelijke en haatdragende antisemitische opmerkingen’.
‘Ze horen niet thuis op Twitter of op een ander sociaal media-platform. We weten dat de verachtelijke retoriek van Khamenei niet de Iraanse volkstraditie van tolerantie vertegenwoordigt,’ voegde hij eraan toe.

Iran erkent Israël niet en roept regelmatig op tot de vernietiging ervan.
Op een massabijeenkomst in Teheran in juni 2017 onthulde Iran een klok op het Palestina-plein van de stad die de dagen aftelt tot wat het zegt dat de vernietiging van Israël in 2040 zal zijn.

Het tijdsbestek lijkt te komen uit opmerkingen die in 2015 zijn gemaakt door Khamenei, die heeft gezworen dat er tegen het jaar 2040 ‘niets’ meer over zal zijn van Israël. In september 2015 verkondigde Khamenei: ‘Jullie [Israëli’s] zullen de komende 25 jaar niet zien en, als Allah het wil, zal er in de komende 25 jaar niet iets zijn dat het zionistische regime wordt genoemd’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.