Netanyahu annuleert delegatie naar Verenigde Staten

De delegatie zou gesprekken voeren over de komende IDF-operatie in Rafah

Door Redactie Israel Today |
De Amerikaanse president Joe Biden en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreken met verslaggevers in Tel Aviv, 18 oktober 2023. Foto: Miriam Alster/Flash90.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag een delegatie op hoog niveau naar Washington geannuleerd nadat de regering Biden er niet in slaagde een veto uit te spreken over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin werd opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de oorlog tegen Hamas, zo maakte het kantoor van de premier bekend.

Na vier mislukte pogingen nam de Veiligheidsraad zijn eerste resolutie aan waarin werd opgeroepen tot een onmiddellijke stopzetting van de militaire operatie in de Gazastrook tot het einde van de islamitische vastenmaand Ramadan op 9 april.

De resolutie, die ook oproept tot de vrijlating van de Israëlische gijzelaars, werd gesteund door 14 staten, waaronder China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, die hun veto uitspraken. De Amerikaanse ambassadeur Linda Thomas-Greenfield onthield zich van stemming, waardoor de resolutie werd aangenomen met 14 stemmen voor en 0 tegen.

Na de stemming op maandag kondigde Jeruzalem aan dat premier Netanyahu had besloten dat de delegatie niet zou vertrekken gezien de verandering in het Amerikaanse standpunt.

Netanyahu zei dat het gewijzigde Amerikaanse standpunt “de oorlogsinspanning en de inspanningen om de gijzelaars vrij te krijgen schaadt”, omdat het de terreurorganisatie Hamas de hoop geeft dat internationale druk een staakt-het-vuren tot stand zal brengen zonder de gevangenen vrij te laten.

De Israëlische delegatie zou deze week naar Washington reizen voor besprekingen over de komende operatie van de Israëlische strijdkrachten in Rafah, de meest zuidelijke stad in de Gazastrook. De delegatie zou bestaan uit de minister van Strategische Zaken Ron Dermer en de nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi.

Washington had verklaard dat de discussie zich zou richten op alternatieven voor een militaire operatie in de stad, na berichten dat president Joe Biden overwoog voorwaarden te stellen aan de hulp aan Israël als Jeruzalem doorgaat met de operatie.

In een interview met MSNBC op 9 maart verklaarde Biden dat een inval in Rafah een “rode lijn” was, voordat hij snel verduidelijkte dat “ik Israël nooit zal verlaten. De verdediging van Israël is nog steeds van cruciaal belang, dus er is geen rode lijn waar ik alle wapens zou stoppen.”

De laatste vier Hamas-bataljons met ongeveer 3.000 schutters zijn geconcentreerd in Rafah. Netanyahu heeft herhaaldelijk verklaard dat alle Hamas-bataljons verslagen moeten worden om te voorkomen dat de terroristische organisatie zich hergroepeert en zich opnieuw vestigt om Israël opnieuw te bedreigen.

Netanyahu zei vrijdag tegen de bezoekende minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de Joodse staat de overwinning niet kan behalen zonder de bataljons in Rafah te vernietigen. “Ik vertelde hem dat ik hoop dat we dit zullen doen met de steun van de VS, maar als het nodig is, zullen we het alleen doen,” zei de premier.

Ongeveer driekwart van de Joodse Israëli’s en een meerderheid van de Israëli’s in het algemeen steunen de uitbreiding van de militaire operaties tegen Hamas naar Rafah, volgens een peiling van het Israel Democracy Institute.

Vorige maand presenteerde Israël een evacuatieplan voor de burgerbevolking in Rafah. Het voorstel voorziet in 15 kampen, elk met ongeveer 25.000 tenten (375.000 tenten in totaal), waarheen de ontheemden uit de Gazastrook moeten worden overgebracht.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox