Natuurlijk, het is allemaal weer onze schuld

Waarom is de buitenlandse verslaggeving over Israël vaak zo onnauwkeurig?

Door Dov Eilon | | Onderwerpen: media, journalisten
Israëlische politieagenten tijdens de rellen op de Tempelberg. Foto: Jawal Awad / Flash90

In deze dagen is alle aandacht in ons land gericht op de Tempelberg, nou ja, dat wil zeggen, als het gaat om het geweld dat is aangewakkerd vanwege het eeuwige geschil over de Tempelberg. En zelfs dit is om een of andere reden verkeerd geformuleerd. Een geschil hoeft niet automatisch tot geweld te leiden.

Hoe het ook zij, sinds enkele dagen heerst er onrust op de Tempelberg. De zogenaamde mainstream media kunnen weer over de beelden beschikken die zij nodig hebben voor hun verdraaide berichtgeving, beelden van de Israëlische politie op de Tempelberg die traangas gebruikt om te proberen een oproerige menigte onder controle te krijgen. De goed uitgeruste Israëlische veiligheidstroepen staan tegenover de gewone mensen, die zich alleen maar met een paar stenen kunnen verdedigen. Het is een schot voor open doel.

Maar wie de gebeurtenissen van de afgelopen dagen zorgvuldiger beschouwt, begrijpt al snel dat de werkelijkheid heel anders i s. Zoals we al eerder berichtten, begon de huidige confrontatie op de Tempelberg met een groep moslim-Arabieren, die de vrijdag voorafgaande aan het gebed, stenen en vuurwerk in de Al Aqsa Moskee hadden klaargelegd, om die later bij hun protestacties te kunnen gebruiken. Daarbij stoorden zij natuurlijk ook hun geloofsgenoten bij het gebed, en verhinderden zij een vreedzaam verloop van de Ramadan. Het zal duidelijk zijn dat de Israëlische politie hierbij niet werkeloos kan toezien. En ook buiten de Tempelberg was het allesbehalve rustig, toen bussen met Joodse gelovigen op weg naar de Klaagmuur met stenen werden bekogeld.

In een kort nieuwsbericht op de Duitse Tagesschau werd het oplaaien van het geweld in Jeruzalem gerechtvaardigd onder het voorwendsel dat de Ramadan en Pesach dit jaar samenvallen. Een geweldige logica, dacht ik toen ik het las. Het is een vergissing om de onrust op de Tempelberg op deze manier te verklaren. In een later artikel gaf de Tagesschau echter meer gedetailleerde informatie en maakte ook melding van de relschoppers die “zich ‘s morgens in de Al Aqsa Moskee zouden hebben gebarricadeerd met stenen en vuurwerk”. Zij gebruiken de term “zouden hebben”, omdat zij zich baseerden op verslagen van de Israëlische politie.

Ik erger mij steeds weer aan de misleidende nieuwsberichten of “ongelukkige” krantenkoppen, bij berichten die verslag doen van de  Israëlische reactie op een raketaanval of een aanslag door Arabische terroristen. Zoals bijvoorbeeld deze: Israël valt doelen in Gaza aan, en dan verderop in het bericht: eerder werden vanuit Gaza raketten op Israël afgevuurd.

Nog een voorbeeld: Na een aanslag op de Tempelberg enkele jaren geleden, werden volgens een verslag op de zender ZDF, twee Palestijnen doodgeschoten door Israëlische politieagenten, die eerder het vuur hadden geopend op Israëlische veiligheidstroepen. Daarbij kwamen ook twee Israëlische politieagenten om. Dus de terroristen werden neergeschoten, terwijl de slachtoffers van de aanslag kennelijk gewoon omkwamen.

Ik vraag me vaak af waarom juist de gebeurtenissen in ons land zo onnauwkeurig worden gerapporteerd. Ik ben bang voor het antwoord. Uiteindelijk lijkt het er op dat alleen wij, Israëli’s, schuld dragen voor deze ontstane situatie, als we ons volledig zouden baseren op de berichten van de buitenlandse media.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox