LedenNachlaot: een tocht door het oude Jeruzalem

Hoe een wijk van meer dan honderd jaar oud zijn schoonheid behoudt.

Door Oriel Moran | | Onderwerpen: Jeruzalem
Een man bidt voor zijn woning in Nachlaot, Jeruzalem. Foto: Hadas Parush/Flash90

Nachlaot is een van Jeruzalems historische en mysterieuze, charmante wijken. Het zijn niet minder dan 23 hofjes, verscholen tussen de drukte van het stadscentrum. Er zijn hier smalle, geplaveide steegjes. Schilderachtige portalen verwijzen naar de geschiedenis. Sommigen prijzen hun architectuur, anderen betreuren juist hun afwezigheid.

Tot de jaren 1870, tijdens de Ottomaanse overheersing, woonden de meeste Jeruzalemse Joden in de Oude Stad van Jeruzalem. Dit gebied van slechts 0,9 vierkante kilometer is vandaag de dag nog steeds ommuurd. Toen werd Nachlaot gebouwd, door wanhopige Joden die de steeds drukkere, lawaaierige en onhygiënische omstandigheden van de Oude Stad wilden ontvluchten.

Heel wat mensen waren bang om zich buiten de muren van de Oude Stad te vestigen. Diefstal was daar nog aan de orde van de dag, er liepen zelfs wilde dieren rond. Maar ondanks hun bedenkingen hadden velen de moed om zich in heel Jeruzalem te vestigen. De zesde wijk buiten de Oude Stad ontstond.

Erfenissen

De betekenis van Nachlaot is het meervoud van het Hebreeuwse woord Nachla – erfenis. Elk van de drieëntwintig kleine buurten werd gebouwd door...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

  • Lees alle content voor leden

                       

    Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

  • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                       

    Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

  • Laat de stem van hoop en waarheid horen

    Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie