Na online-periode echte ontmoetingen stimuleren

In het afgelopen jaar is er veel online gegaan. Vrienden ontmoeten elkaar op Facebook, en zelfs familie­bij­een­kom­sten vinden plaats op Zoom. Maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als iemand in het echt ontmoeten. Het Israëlische bedrijf Venn wil met een app gemeen­schaps­zin ontwikkelen.

Door Michael Selutin |

Afbeelding: Het plaatselijke café kan de Venn-app gebruiken om met de bewoners te communiceren. Foto: Hadas Parush/Flash90)

Venn, dat in een aantal plaatsen woningen en gemeen­schappe­lijke ruimten koopt, renoveert, beheert en verhuurt en andere diensten levert voor een goede levensstijl tegen betaalbare kosten, heeft een app ontwikkeld die van buren een gemeenschap probeert te maken.

Daartoe verbindt het de bewoners van een buurt met elkaar, plus verhuurders, dienstverleners, cafés en restaurants, het betrokken stadsbestuur, enzovoort, zodat alle relevante partijen met elkaar in verbinding staan. Buurtbewoners kunnen het gebruiken om straat­feesten, rommelmarkten en vele andere samen­werkings­projec­ten op te zetten, maar ook om yogalessen, boeken­clubs of schoon­maak­diensten aan te bieden.

De behoefte aan echte menselijke nabijheid is op dit moment bijzonder groot. Het is dan ook niet verwon­derlijk dat Venn begin juni een investeringsimpuls van meer dan 50 miljoen euro heeft gekregen en nu grootse plannen heeft. Tot nu toe organiseert Venn buurten in Brooklyn, Tel Aviv, Kansas City en Berlijn-Friedrichshain. Tegen 2030 wil het bedrijf aanwezig zijn in 100 steden en buren in vrienden veranderen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.