Muziekvideo: Vleugels van de Geest

 

Door Anat Schneider |

Rabbijn Abraham Isa’ac Kook schreef krachtige woorden van honger naar God op in zijn boek, ‘The Lights of Holiness’. Hij schreef het lied Vleugels van de Geest, waarin hij de mensheid vraagt, zelfs beveelt, op te stijgen, dus verbinding te zoeken met de Schepper.

Rabbijn Kook was de eerste opperrabbijn van het moderne Israël en leefde van 1865 tot 1935. Hij was een van de eerste religieuze zionisten, maar ook rechter van eem Joodse religieuze rechtbank, dichter en filosoof. Hij diende als rabbijn in Letland en is in 1904, in de begindagen van de Tweede Aliyah, ‘opgestegen’ (hij maakte Aliyah, d.w.z. emigreerde) naar Israël.

Rabbijn Kook ontwikkelde een sympathiek filosofisch perspectief betreffende het moderne (socia­listische/se­cu­liere) zionisme en betreffende de nieuwe Joodse vestiging die zich in het land Israël vormde, in tegen­stelling tot veel ultraorthodoxe rabbijnen uit zijn tijd (en zelfs de onze). Eerst was hij de opperrabbijn van Jaffa en de nieuwe Joodse dorpen in de regio, daarna werd hij benoemd tot ashkenazische opperrabbijn van Jeruzalem. Hij richtte de religieuze onderwijsinstelling Merkaz Harav Yeshiva op en leidde deze.

In het lied ‘Vleugels van de Geest’ verlangt Kook voor de mensen, ja beveelt hij hen, om op te stijgen – met andere woorden, om verbinding te zoeken met de Schepper. Ten eerste moet de mens weten dat hij met dit vermogen is geschapen, wat Rabbi Kook omschrijft als ‘vleugels van de geest’. [In het Hebreeuws is het woord voor wind hetzelfde woord voor geest, roe’ach]. Wanneer iemand eenmaal erkent en niet ontkent dat hij met dit vermogen is geschapen, kan hij bewust proberen de vleugels van de geest te gebruiken. Dit is een oproep aan de hele mensheid.

Hoewel de tekst in Bijbelse stijl is geschreven, is hij eenvoudig en toegankelijk. De belangrijkste boodschap is om de geest van de mens te verheffen. In 2015 werd het gedicht muzikaal opgenomen als een lied, zeven jaar na de moord op acht leerlingen van Kooks school, de Merkaz Harav Yeshiva in Jeruzalem. Sindsdien is het lied zeer bekend geworden. De mooie melodie, gecomponeerd door Abigail Uziel-Amar, opent het hart en moedigt ons aan om dichter bij God te komen.

‘Maar wie de HEERE verwachten, zullen hun kracht vernieuwen, zij zullen hun vleugels uitslaan als arenden.’ (Jesaja 40:31)

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.