Muziekvideo: Tussen het heilige en het profane

In dit lied zijn we getuige van een charmante samen­werking tussen de ultra­orthodoxe zanger Shoeli Rand en de seculiere zanger Amir Dadon. Het lied raakt de harten van allen die in hun ziel naar mede­dogen en verlos­sing verlangen.

Door Anat Schneider |

In zekere zin zijn de twee kunstenaars grensgangers tussen het heilige en het profane. Maar tegelijkertijd is het mooie van het lied dat ze elkaar midden op de weg ontmoeten en samen zingen over een gemeen­schap­pe­lijke waarheid, namelijk dat welk pad we ook bewan­delen, het in geen geval een gemakkelijk pad is. Wij zijn in feite nooit ver van elkaar verwijderd, net zoals het heilige en het profane nooit helemaal gescheiden van elkaar zijn.

Dit is een lied van nuchterheid en identificatie, waarvan de melancholieke en gewijde uitstraling iets uitdrukt van de reis naar waarheid, begrip en eenheid waarover veel Joden in Israël nadenken.

De stemmen vullen elkaar aan, en als je luistert, voel je hoe het lied leidt naar het toppunt van emotie en de ontmoeting van harten ergens tussen het heilige en het profane.

De tekst van בין קודש לחול Ben qodes lechol, Tussen het heilige en het profane, is geschreven door Shachar Hadar, de muziek is gemaakt door Amir Dadon, die het lied samen met Shoeli Rand zingt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.