Muziekvideo: Israëlisch lied als gebed om genezing

Yair Levi (32) componeerde vorig jaar het lied ‘Heal Her’, nadat zijn grootmoeder ziek werd. Het bevat de tekst van Mozes’ gebed voor zijn zus Mirjam, die geslagen was met melaats­heid. Het nummer werd ook geïn­spi­reerd door de uitbraak van de corona­virus pan­demie.

Door Tsvi Sadan |

Levi, een gepensioneerd Israëlisch marinecommando, heeft tot nu toe twee albums uitgebracht, ‘Breathing Again’ (2016) en ‘Let Go’ (2017). Hij staat niet bovenaan de Israëlische muzieklijsten, en daarom zijn niet velen in Israël bekend met zijn nieuwe lied.

Levi vertelde aan het Hebreeuwse nieuwsportaal Ynet dat ‘na de Corona-epidemie namen van mensen die genezend gebed nodig hadden, zich op mijn koelkastdeur ophoopten. Elke dag zei ik het Joodse gebed voor de zieken (mi sheberach) en ik zocht naar een melodie die geschikt was voor genezing, maar kon er geen vinden. Toen herinnerde ik mij het gebed ‘alstublieft, God, genees haar!’ dat Mozes uitsprak te behoeve van zijn zuster, dat zij genezen zou worden van melaatsheid’ (Numeri 12:13).

Levi vroeg Shai Sol van Miqedem, een band die psalmen componeert en zingt over de hele wereld, om met hem mee te doen. De isolatie wegens Corona dwong hen om via het internet te werken en het lied op Levi’s Facebook-pagina uit te brengen. De begeleidende tekst luidde: ‘Samen bidden met alle mensen van Israël voor de genezing van alle zieke mensen over de hele wereld. Een lied dat uit het hart komt.’

Wie weet wat social media posts bijdragen aan popu­la­riteit, maar in dit geval is het misschien de zachte, bijna betoverende melodie van één kort vers uit de Bijbel in een tijd van wereldwijde onzekerheid. Met Engelse ondertitels en de zin ‘Alstublieft God geneest haar’ herhaald in verschillende talen, werd het snel een hit in vele landen, van Libanon tot Brazilië en van Namibië tot India.

Natuurlijk kan ook de symboliek van een strijdende Leviet die een gebed zingt namens ‘alle zieke mensen over de hele wereld’ verklaren waarom mensen het zo aantrekkelijk vinden. Wat de redenen ook zijn, het is duidelijk dat dit lied velen heeft geïnspireerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.