Muziekvideo: De hartekreet van een Israëlische zanger

Chanan Ben Ari legt in dit lied zijn hart bloot en vraagt de God van Israël: ‘Wat wilt U van mij?’ Toen dit lied uitkwam op de radio en op YouTube, veroorzaakte het behoorlijke opschudding onder orthodox Joodse Israëli’s.

Door Anat Schneider |

Daarom legde Chanan Ben Ari in een video de reden uit voor de schijnbaar harde tekst van dit lied.
‘Ik heb veel verklaringen en analyses,’ vertelde Chanan Ben Ari aan zijn fans. ‘Maar dat is niet interessant, want uiteindelijk gaat het erom wat iemand voelt als iemand het lied hoort en niet wat ik bedoelde.’
‘Als je van iemand houdt en verbonden bent met die persoon, dan praat je heel open en eerlijk. En soms doet dat pijn.’

Hij zei verder dat het juist de moeilijkheden zijn waardoor echte vriendschap sterker en meer intens wordt. Hij gaf een voorbeeld van een moeilijk gesprek dat hij had met zijn eigen vader.
Dit is exact hoe Chanan zijn relatie met God ervaart, dat die sterker wordt, juist door de moeilijkheden die hij in zijn leven ervaart, en door de eerlijkheid die hij voor God brengt.

Chanan Ben Ari werd geboren en groeide op in Karne Shomron (in Samaria op de zogenoemde Westoever). Hij groeide op in een orthodox Joods gezin en studeerde aan een yeshiva, een religieuze school. Zijn vader was het hoofd van de gemeenteraad van Karnei Shomron. Zijn vader was voorzanger en beïnvloedde Hanan’s muzikale carrière. Al op 13-jarige leeftijd begon hij liederen te schrijven, muziek te maken en bekend te worden.
In 2013 begon hij concerten te geven en is daar niet meer mee gestopt. Hij trouwde met Hadass, stichtte een gezin en heeft nu 5 kinderen die hem dagelijks inspiratie geven voor zijn artikelen en liederen.

Tijdens de Corona-periode begon hij, met zijn dochter, op Facebook de Shabbat in te luiden. Elke vrijdag om twee uur, voordat de Shabbat begon, voerden ze zijn beste liedjes live uit voor het volk Israël. Duizenden en nog eens duizenden toeschouwers en fans zagen uit naar deze vrijdagen, om met zijn gezin mee te zingen en zich te verheugen.

Chanan Ben Ari is vandaag de dag een van de meest prominente zangers in Israël. Hoewel hij religieus is, is hij in staat harten te verbinden en bruggen te slaan tussen verschillende sectoren van de bevolking, dankzij zijn persoonlijkheid en dank zij zijn geweldige liedjes.

Wat wilt U van mij? Mah attah rotze mimeni? ?מה אתה רוצה ממני

Bescherm mij tegen mezelf
Laat me echt blijven
Alle gebeden, lege woorden
We hebben genoeg stilte gehad. Spreek nu!

Wat wilt U van mij?! Wat? Wat?!
Wie vroeg U, mij een ziel te geven?
Waarom komt U niet langs vanmiddag
Om me te omarmen, me in de ogen te zien?

U beloofde dat U altijd het licht
aan het eind van de duisternis zou zijn.
Piano in het zand, ik kan niet meer
Ik heb het genoeg geprobeerd, nu is het Uw beurt.

Wat wilt U van mij?! Wat? Wat?!
Wie vroeg U, mij een ziel te geven?
Waarom komt U niet langs in de avondschemering
Om me te omarmen, me in de ogen te zien?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.