Motie van wantrouwen tegen regering blijft onbeslist

Israëls nieuwe regering kreeg dinsdagochtend een zware klap te verwerken, toen ze er niet in slaagde om een voor velen belangrijke veilig­heids­wet te vernieu­wen, wat erop wijst dat deze geen steun van een consistente meerderheid in de Knesset geniet.

Door Ryan Jones |

Afbeelding: Gebrek aan vertrouwen. Van links naar rechts: Minister van Defensie Benny Gantz, minister van Buiten­landse Zaken Yair Lapid, premier Naftali Bennett en minister van Justitie Gideon Sa’ar. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het ging om de zo genoemde ‘nationaliteitswet’. Deze ontzegt Arabieren van de Palestijnse Autoriteit die met een Israëli trouwen het automatische staatsburgerschap of de verblijfsstatus. De wet werd als een veilig­heids­maat­regel ingevoerd tijdens de Tweede Intifada, en hij moet elk jaar worden herzien en vernieuwd.

De wet was oorspronkelijk ingevoerd door Likoed en zijn rechtse bondgenoten. Zij waren het erover eens, dat in het geval van een familieband tussen een Arabische burger van Israël en een Palestijn uit de door de Palestijnse Autoriteit bestuurde gebieden, die niet het Israëlische staatsburgerschap kan krijgen, zij niettemin het recht zouden hebben om in het land te verblijven. Zo wordt het Joodse karakter van het land gewaarborgd en worden tege­lijker­tijd de rechten van de betrokkene beschermd.

Het is duidelijk dat de Likoed en de andere rechtse facties traditioneel unaniem voor de jaarlijkse verlenging van de wet hebben gestemd. Maar nu ze in de oppositie zitten, waren er geruchten dat Likoed de stemming zou aangrijpen om de barsten te laten zien in de links-centrum-rechtse een­heids­regering door mogelijk tegen te stemmen.

Dat bracht premier Naftali Bennett ertoe te verklaren dat dit ook een motie van vertrouwen in zijn regering zou zijn. Het liep echter niet zoals hij hoopte.

Netanyahu en zijn cohorten gooiden een moersleutel in de tandwielen van de nieuwe regering. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Dinsdagochtend, net voor 6:30 uur, na meer dan vijf uur van rauwe debatten, stemden de leden van de Knesset uiteindelijk over het wetsvoorstel op – 59 voor, 59 tegen.

Dissident Amichai Chikli
De nederlaag voor de regering werd bezegeld door MK Amichai Chikli van Bennett’s eigen Yamina-partij, die met de oppositie mee stemde.

Chikli is al vanaf het begin ontevreden over de samenstelling van de regerings­coalitie, en vond dat hij de Wet op het Staatsburgerschap niet kon steunen nadat coalitie­fracties vlak voor de stemming een aantal compromissen waren overeen­ gekomen, zoals het verkorten van de duur van de wet tot slechts zes maanden.

‘Vanavond hebben we het bewijs gekregen van het problematische karakter van een regering die geen uitgesproken zionistische meerderheid heeft – een regering die de nacht begint met een verlenging van de wet met een jaar en eindigt met een verlenging met een half jaar,’ tweette Chikli na de stemming. ‘Israël heeft een functionerende zionistische regering nodig, niet een allegaartje dat afhankelijk is van [Arabische] en [extreem-linkse] stemmen.’

De Gezamenlijke Arabische Lijst heeft zich altijd verzet tegen de wet op het staatsburgerschap. Ze vieren nu de nederlaag ervan, ironisch genoeg samen met Likoed, de partij die de wetgeving heeft geïnitieerd. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Onmiddellijk vielen beide partijen elkaar aan op sociale media.

‘Dit is kleingeestige politiek ten koste van de Israëlische burgers. Dit is de reden dat ze in de oppositie zitten, en dat is waar ze zullen blijven. Voor Bibi, als hij niet aan de macht is, kan de Staat in vlammen opgaan,’ stond in een verklaring van Yamina.

Netanyahu’s Likoed reageerde: ‘Een corrupte deal die midden in de nacht werd bereikt tussen Bennett, [minister van Buitenlandse Zaken Yair] Lapid en [minister van Binnenlandse Zaken Ayelet] Shaked en [islamitische factie] Ra’am en [extreem-linkse partij] Meretz is ingestort als gevolg van een vast­beraden strijd die werd gevoerd door de oppositie, onder leiding van Netanyahu. Bennett en Lapid wilden twee Ra’am-stemmen kopen in ruil voor het toelaten van duizenden [Palestijnen], waardoor Israëls zionistische identiteit in gevaar zou komen.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.