Motie Eerste Kamer tegen stemgedrag bij de VN

Nadat een week eerder de Nederlandse VN-vertegen­woordiging voor een resolutie stemde die de Joodse banden met de Tempel­berg in Jeruzalem negeert, heeft de Eerste Kamer een motie aangenomen die de regering oproept zoveel mogelijk tegen VN-resoluties te stemmen waarin naar de Tempelberg met alleen de Arabische naam en niet de Joodse benaming wordt verwezen.

Door Elkan van der Raaf en Luuk Smit/CIDI |

Vorige week passeerden zeven resoluties met betrek­king tot Israël de revue bij het dekolonisatie­comité van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Geen enkel ander land werd tijdens deze sessie berispt in een motie Nederland stemde voor zes van de zeven resoluties.

Een van de resoluties waar de Nederlandse VN-vertegen­woordiging voor stemde, is een typisch staaltje geschied­vervalsing omtrent Jeruzalem. Resolutie “Israeli practices affecting the human rights of the Palestinian people in the Occupied Palestinian Territory, including EastJerusalem” [A/C.4/75/L.14] refereert naar de Tempel­berg alleen als de Haram al-Sharif, de islamitische benaming voor de locatie. Dat de Tempel­berg de meest heilige plek voor Joden is, wordt in de resolutie genegeerd.

Het stemgedrag van de Nederlandse VN-vertegen­woordiging bij het dekolonisatie­comité is vrijwel identiek aan vorig jaar. In 2019 passeerden acht resoluties de revue, en stemde Nederland voor zeven van de acht anti-Israël­resoluties.

Het is het zoveelste voorbeeld dat de Nederlandse VN-vertegen­woordiging zich niets aantrekt van de wens van de Tweede Kamer. In Kamer­brieven doet het Kabinet voorkomen alsof Nederland uitvoer geeft aan de aangenomen motie van Van der Staaij, die de regering oproept stelling te nemen tegen dispropor­tionele agendering van Israël, maar tijdens het stemmen doet Nederland gewoon mee aan het anti-Israëlcircus. Toen het stemgedrag van de Nederlandse VN-vertegen­woordiging bij ECOSOC tot ophef leidde, sprak een meerder­heid van de Kamer zich hiertegen uit. Minister Blok nam aanvankelijk de zorgen van het Nederlandse parlement echter niet serieus. Een jaar later onthield Nederland zich van stemming bij ECOSOC, maar voor de rest blijft de minister activisten op het Ministerie van Buitenlandse Zaken carte blanche geven om de Tweede Kamer te negeren

Reden voor de Eerste Kamer om in actie te komen. Peter Schalk (SGP) diende samen met Pim van Ballekom (VVD), Paul Frentrop (FVD), Tineke Huizinga (CU) en Marjolein Faber (PVV) een motie in. Het document “verzoekt de regering, zoveel mogelijk tegen de VN-resoluties te stemmen waarin naar de Tempelberg verwezen wordt met alleen de Arabische naam al-Haram al Sharif”. Daarnaast wordt de regering opgeroepen andere EU-landen te stimuleren hetzelfde te doen.

De motie kon op een meerderheid van de Eerste Kamer rekenen. Alleen GroenLinks, SP, PvdD, D66, OSF en 50PLUS stemden tegen. Hiermee stemden vijftig leden stemden van de Eerste Kamer voor en stemden vijfentwintig tegen.

Nederland verbetert zijn stemgedrag?
Misschien wel mede dankzij de motie-Van der Staaij en de recente ophef over het stemgedrag van Nederlandse vertegenwoordigers bij de VN, heeft Nederland zich onthouden van stemming tijdens het jaarlijkse anti-Israël circus bij de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO.

Gedurende een wereldwijde pandemie, met miljoenen besmettingen en doden, had de WHO tijdens haar jaarlijkse vergadering andere prioriteiten: een vier uur durend speciaal agendapunt gericht op één land: Israël. Net als bij de Mensenrechtenraad krijgt de Joodse staat ook een ‘speciale behandeling’ bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Het rapport over Israël sprak over de slechte gezondheidssituatie in de “bezette Palestijnse gebieden en de Golan”, en het Israëlische beleid tegenover de Palestijnen.

Dat er geen aandacht was voor de samenwerking tussen Israël en de PA op gebied van gezondheidszorg, inclusief het verzorgen van Palestijnen in Israëlische ziekenhuizen, liet aan Israëlische afgevaardigde Meirav Shahar zien dat bij de WHO politiek belangrijker is dan gezondheidszorg. Zo stelde zij: ‘We zitten midden in een pandemie met bijna 1,3 miljoen doden in de wereld. Er zijn ook vele andere gezondheidsuitdagingen. Die moeten op de agenda staan, in plaats van politiek theater. Het is van groot belang dat dit soort professionele VN-organen niet misbruikt worden voor politieke spelletjes.’ Volgens UN Watch stemden onder andere de VS, het VK, Duitsland, Hongarije, Canada, Australië en Brazilië dan ook tegen de motie. Landen als Griekenland, Cyprus, Zweden en Finland onthielden zich van stemming, net als Nederland.

Dit artikel is overgenomen van de website van het Centrum Informatie en Documentatie Israël

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.