Mossad: Iran wil Israëli’s naar het buitenland lokken

Na de beschieting van een Iraans inlichtingenschip in de Golf van Oman en het vernield raken van splinternieuwe centrifuges plus een brand in een Iraanse atoomfabriek vecht Iran terug met het lozen van stookolie in de Middellandse Zee en het verleiden van Israëlische zakenlieden met mooie meiden.

Door Yossi Aloni |

Een gezamenlijke operatie van de Israëlische veiligheidsdienst (Shin Bet) en de Mossad heeft een poging van Iraanse inlichtingen­agenten onthuld om Israëli’s naar verschillende vreemde landen te lokken om hen kwaad te doen of te ontvoeren.

De Iraniërs maakten fictieve profielen aan op Instagram en namen contact op met Israëli’s, waarvan bekend was dat ze zakelijke banden hebben over de hele wereld. Op de profielen stonden foto’s van aantrekkelijke jonge vrouwen, die vervolgens probeerden een rendez-vous met de Israëli’s te regelen.

‘Gina’ bestaat niet echt. Een screenshot van een van de fictieve profielen.

De nepprofielen op Instagram vroegen de Israëli’s om hen te ontmoeten in allerlei verschillende landen en locaties, waaronder Turkije, de Golfstaten, de Kaukasus, Afrika en Europa.
Dit is een gebruikelijke tactiek, die Iran en andere vijandige elementen gebruiken. Er bestaat reële vrees dat dit duidt op een vastberaden poging van de Islamitische Republiek om Israëlische burgers te ontvoeren.

Veiligheidsambtenaren roepen Israëlische burgers die zaken doen in het buitenland op, om steeds waakzamer te zijn op sociale media en om te vermijden dat ze zich inlaten met profielen die ze niet herkennen.

Hierboven vindt u een screenshot van een van de fictieve profielen die contact hebben opgenomen met Israëli’s, en bovenaan staat een video die laat zien wat voor soort conversatie de Iraniërs gebruiken om hun nietsvermoedende slachtoffers te lokken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.