Moslims rellen voor derde nacht in Jeruzalem

Israëls veiligheidssysteem staat op scherp omdat het vreest voor een golf van terrorisme tijdens de Joodse Hoge Feestdagen.

Door Baruch Yadid/TPS | | Onderwerpen: Jeruzalem, terrorisme
Israëlische veiligheidstroepen houden een jonge islamitische oproerkraaier aan in de straten van Jeruzalem. Foto: Shalev Shalom / TPS

Moslims kwamen woensdag voor de derde achtereenvolgende nacht in Jeruzalem in opstand. Dat is het resultaat van opruiing door de terreurorganisatie Hamas en de Palestijnse Autoriteit die beweren dat de Joden de Tempelberg beschadigen.

De Israëlische politie trad de relschoppers tegemoet en arresteerde vier verdachten in Oost-Jeruzalem die op twee verschillende plaatsen stenen naar de veiligheidstroepen gooiden.

In Wadi Joz arresteerden rechercheurs van het station Shalem van het district Jeruzalem twee verdachten van 22 en 18 jaar. Ook zij gooiden stenen naar de veiligheidstroepen. Ze werden gearresteerd en meegenomen voor verhoor.

Daarnaast arresteerden agenten van een undercover-eenheid twee verdachten die betrokken waren bij een verstoring, waarbij stenen en vuurwerk naar de politie werd gegooid. Er waren geen slachtoffers of schade ter plaatse. De rest van de relschoppers werd met oproerbestrijdingsmethoden afgeslagen.

Ook in Issawiya traden de politietroepen op om de openbare orde te handhaven.

“De Israëlische politie zal vastberaden en met nultolerantie blijven optreden tegen elke vorm van geweld, schending van de openbare orde en elke poging om de politietroepen of burgers te schaden,” verklaarde zij.

De rellen begonnen maandagavond toen Israël Rosj Hasjana vierde, het Joodse Nieuwjaar.

Islamitische geestelijken beweren dat Israël probeert de Tempelberg en de Oude Stad van Jeruzalem te “judaïseren”, daarom zetten ze aan tot geweld en roepen op tot de “verdediging” van de Tempelberg.

Israëls veiligheidssysteem is in opperste staat van paraatheid gebracht, omdat het een golf van terrorisme vreest tijdens de Joodse Hoge Feestdagen.

Het Israëlische veiligheidsapparaat heeft eerder deze maand een evaluatie gehouden over de veiligheidsvoorbereidingen voor de komende Hoge Feestdagen. Tijdens de bespreking kreeg premier Yair Lapid ongeveer 70 concrete waarschuwingen over plannen van terreurorganisaties om tijdens de feestdagen in Israël terreuraanslagen te plegen. Het veiligheidssysteem heeft de afgelopen maanden een recordaantal waarschuwingen geregistreerd voor pogingen tot aanslagen, die in de aanloop naar de feestdagen van Tishrei alleen maar toenemen.

De politie heeft in het hele land ongeveer 20.000 agenten ingezet, met de focus op Jeruzalem en Judea en Samaria.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox