Moslims: normalisatie met Israël is ‘verraad’ aan Islam

Afgelopen vrijdag suggereerde de imam van de Grote Moskee in Mekka, het centrum van de islamitische wereld, in zijn wekelijkse preek dat het tijd was voor moslims om samen te werken met het Joodse volk.

Door Ryan Jones |

Velen in de Arabische wereld zagen de preek als een opmaat van Saoedi-Arabië, om in navolging van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), de betrekkingen met Israël te normaliseren. Eerder vorige week heeft Riyad toestemming gegeven om voor vluchten tussen Israël en de VAE gebruik te maken van het Saudische luchtruim.

Zelfs Mohammed werkte samen met Joden
In zijn wekelijkse preek verklaarde Imam Abdul Rahman al-Sudais dat het tijd was om ‘het islamitische geloof te corrigeren en te zuiveren van valse en verdachte overtuigingen’, waarbij hij uitlegde dat de profeet Mohammed zelf met Joden samenwerkte.

Het gerucht gaat dat Saoedi-Arabië een van de volgende landen zou zijn die de betrekkingen met Israël zal normaliseren, ook al benadrukt koning Salman nog steeds dat een dergelijke stap moet worden vooraf­gegaan door een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord.

Maar, terwijl een Israëlisch-Palestijns akkoord nog ver weg, werd de preek van al-Sudais over de hele Arabische wereld gezien als een poging om de weg te effenen voor normalisering tussen Saoedi-Arabië en de Joodse Staat, zelfs wanneer er geen twee­staten­oplossing is. Verondersteld wordt dat Saoedi-Arabië, net als de andere Golfstaten, onder intense Amerikaanse druk te staan om te stoppen met beweren dat er vrede met Israël komt als resultaat van het Palestijnse vredesproces.

Verraad maakt vrede onmogelijk
Harde reacties op de preek van al-Sudais hebben eens te meer aangetoond hoeveel moslims het conflict in religieuze termen beschrijven, wat feitelijk voor altijd vrede onmogelijk maakt, zelfs als Israël aan 100 procent van de Palestijnse eisen zou voldoen.

De gerespecteerde Egyptische islamitische geleerde Mohammed al-Sagheer beschuldigde al-Sudais ervan, ‘de weg vrij te maken voor normalisatie en verraad’.

Al-Jazeera redacteur Abdel Fatah Fayed verduidelijkte dat het verraad, waarover wordt gesproken, niet tegen de Palestijnse zaak is, maar tegen de Islam zelf. ‘Al-Sudais heeft niet het recht om te knoeien met de Islam. Niets kan verraad rechtvaardigen,’ schreef Fayed.

De Palestijnse leiding schilderde het conflict onlangs ook in zulke bewoordingen toen ze de Joodse natie de ‘vijanden van de profeet Mohammed’ noemde.

Wanneer een volk gehersenspoeld wordt om de mensen aan de andere kant van de onder­hande­lings­tafel als vijanden te beschouwen van hetgeen dat hen het meest dierbaar is, in dit geval de Islam, kan er nooit echte vrede zijn, hoeveel concessies er ook worden gedaan.

Als Donald Trump China de vijand van Jezus zou noemen, zou niemand kunnen geloven dat hij oprecht geïnteresseerd is in vrede. Dat is precies wat veel Arabische moslimleiders, ook in Ramallah, met Israël en de Joden doen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.