Moslimlanden doen mee aan schaakwedstrijd met Israël

Op de verjaardag van de Abraham Akkoorden namen 618 schakers uit 80 landen deel aan een online evene­ment van solidariteit met Israël met de naam Chess4­Solidarity, waaronder schakers uit Iran, Afghanistan, Saoedi-Arabië, Tunesië, Algerije, Jemen, Oman, Niger en Indonesië.

Door Yossi Aloni |

Met elkaar schaken schept een band van respect. (Archieffoto: Ya’akov Naumi/Flash90)

Het online schaken heeft het afgelopen jaar een opleving doorgemaakt, mede dankzij de Netflix-serie Queen’s Gambit en de Corona-pandemie, waardoor het aantal deelnemers dat vanuit huis of vanaf een smartphone schaakt is toegenomen.

De Internationale Schaaktop markeert ook een prestatie voor Israël, het land dat dit jaar de meeste vredes­akkoorden heeft ondertekend. Dit is het 28e evenement in het Chess4Solidarity-project, waaraan meer dan 6.000 deelnemers uit meer dan 100 landen hebben deelgenomen.

Schaken voor de vrede. Israëliërs en moslims uit verschillende landen in het Midden-Oosten nemen het online tegen elkaar op.

Een team van bekwame scheidsrechters uit Israël, Bhutan en Irak leidde het evenement in goede banen. Aan het online speelveld namen tientallen bekwame schakers deel, evenals meesters in hun land. De eerste twee in de hoofdcompetitie (er waren in totaal 3 categorieën) waren de meesters Gadir Gusinov en Rasul Wager uit Azerbeidzjan, die eindigden met 8 van de 9 punten. De oudste deelnemer aan het evenement was de 82-jarige overlevende van de Holocaust, Sami Steigman. Geldprijzen werden uitgereikt aan de uitmuntende spelers.

Lior Eisenberg, directeur van Chess4All, dat zich inzet voor het versterken van nationale banden en het bevorderen van solidariteit tussen mensen door middel van schaken, zei: ‘Ik ben blij dat we met elkaar verbonden blijven door de taal van het schaken. De zegeningen die ook rechtstreeks uit de Arabische wereld komen, brengen een boodschap over het veranderingsproces dat door het project op gang is gebracht en was het hoogtepunt van gisteren. We hebben interessante samenwerkingen voor de boeg.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.