Moet Israël Oekraïne bewapenen tegen Rusland? De regering zegt nee, maar experts zijn daar niet zo zeker van

“Rusland is een volledig vijandige staat. Het veroordeelt Israël, promoot Hamas en werkt op elk niveau samen met Iran.”

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Oekraïne, Rusland
Israëls Iron Dome raketschild zou de bevolking van Oekraïne kunnen beschermen tegen een Russische aanval. Foto: Flash90

Het grote debat in Israël deze week is of het al dan niet gehoor moet geven aan de oproep om geavanceerde antiraketwapens aan Oekraïne te leveren.

Die oproep komt van Oekraïne zelf, dat momenteel wordt gebombardeerd door Russische raketten en Iraanse zelfmoorddrones, maar ook van westerse bondgenoten zoals de Verenigde Staten.

Israëlische raketschilden zoals de Iron Dome en de Arrow-systemen zouden talloze levens kunnen redden te midden van de Russische aanval, zeggen Oekraïense functionarissen.

Maar de regering van interim-premier Yair Lapid vreest dat de verkoop van antirakettechnologieën aan Oekraïne de betrekkingen met Rusland kan schaden. Russische functionarissen hebben zelfs uitdrukkelijk gezegd dat dit zou gebeuren.

Tijdens een briefing met Europese ambassadeurs op woensdag, heeft minister van Defensie Benny Gantz de Russische bezorgdheid weggenomen door te verduidelijken:

“Ons beleid ten aanzien van Oekraïne zal niet veranderen – we zullen het Westen blijven steunen en bijstaan, we zullen geen wapensystemen leveren.

We hebben de Oekraïners gevraagd om informatie over hun behoeften te delen en aangeboden om te helpen bij de ontwikkeling van een levensreddend vroegtijdig waarschuwingssysteem.”

Israël levert dus misschien een deel van de Iron Dome aan Oekraïne, het deel dat waarschuwt als er een raket in aantocht is. Maar niet het deel dat die vijandige raket daadwerkelijk neerschiet.

Dat is de verkeerde aanpak, volgens sommige Israëlische deskundigen die zeggen dat de Joodse staat Rusland als een vijand moet gaan zien.

Irina Tsukerman, een nationale veiligheidsadvocaat, geopolitiek analist en voorzitter van het adviesbureau Scarab Rising, verklaarde:

“Het is in het belang van Israël om landen bij te staan die dezelfde vijand bestrijden. Ongeacht enige kleine samenwerking in Syrië, is Rusland een volledig vijandige staat. Het heeft in het openbaar vijandige verklaringen afgelegd op het niveau van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het heeft de betrekkingen met Hamas bevorderd. En het heeft op elk niveau samengewerkt met Iran.”

Anderen zeggen dat nu de VS een meer afzijdige aanpak van het Midden-Oosten hanteren, Israël steeds meer op zijn hoede moet zijn om ofwel Rusland ofwel China, de andere twee mondiale grootmachten, die beide hun handen diep in de koekjestrommel van het Midden-Oosten hebben, voor het hoofd te stoten.

Eyal Pinko, een onderzoeker en docent aan de Bar-Ilan Universiteit die jarenlang voor de Israëlische inlichtingendiensten heeft gewerkt, benadrukt:

“De enige speler in de mondiale arena die Iran kan controleren, althans een beetje, is Rusland. De Russen zijn nog steeds in Syrië. Ik denk niet dat ze uit het Midden-Oosten zullen verdwijnen. Het is dus belangrijk dat Israël enige vorm van invloed heeft op Rusland.”

Ook Moskou is zich hiervan bewust, en heeft het afgelopen jaar effectieve druk op Israël uitgeoefend telkens als Jeruzalem zijn hand begon op te heffen ter ondersteuning van Oekraïne.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox