Moet Israël een tijdelijk legerbestuur opzetten in de Gazastrook?

Terwijl hulpgoederen in Gaza geplunderd blijven worden en de druk toeneemt, debatteren voormalige defensiefunctionarissen over de voors en tegens het voorstel.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Aanhangers van de Palestijnse Islamitische Jihad nemen deel aan een bijeenkomst in Gaza Stad ter gelegenheid van de 36e verjaardag van de oprichting van de beweging, 6 oktober 2023. Foto: Atia Mohammed/Flash90.

Terwijl Israël onder zware internationale druk staat over de hulpleveringen aan Gaza, gaat veel van de wereldwijde kritiek voorbij aan het hoofdprobleem, namelijk het verhinderen van de hulpdistributie, niet hoeveel ervan Gaza bereikt.

Hamas-terroristen en criminele bendes plunderen systematisch vrachtwagens met hulpgoederen en Hamas heeft er alle belang bij om de distributie te saboteren, wat zijn inspanningen om de heerschappij in Gaza te herstellen zou ondermijnen.

Verschillende voormalige Israëlische defensiefunctionarissen hebben opgeroepen tot een snelle oplossing in de vorm van een interim-bestuur onder leiding van de Israël Defense Forces in Gaza, maar andere voormalige functionarissen waarschuwen dat dit een valstrik zou zijn.

Fundamentele problemen waarvoor momenteel geen oplossing bestaat

Professor Kobi Michael is senior-onderzoeker aan het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv en het Misgav Instituut voor Nationale Veiligheid en Zionistische Strategie in Jeruzalem.

Michael, voormalig adjunct-directeur-generaal en hoofd van de Palestijnse afdeling van het Ministerie van Strategische Zaken, vertelde JNS: “We hebben twee fundamentele problemen waarvoor momenteel geen oplossing bestaat. Het eerste is hoe we ervoor kunnen zorgen dat humanitaire hulp bij de beoogde ontvangers komt zonder dat Hamas het in handen krijgt en zonder de chaotische taferelen en diefstallen die we hebben gezien.

“De tweede is de noodzaak om een alternatief voor Hamas te creëren, want zolang de inwoners van Gaza geloven dat Hamas een alternatief is en Hamas steunen, stellen we Hamas in staat om te bestaan en zichzelf te versterken,” zei hij.

Volgens een peiling die woensdag werd vrijgegeven door het Palestijnse Centrum voor Beleids- en Enquêteonderzoek, gelooft 71% van de Palestijnen in Gaza en 71% van de Palestijnen in Judea en Samaria dat de beslissing van Hamas om de massamoordaanval op 7 oktober te lanceren “correct” is, terwijl 56% van de Gazanen en 69% van de Palestijnen in Judea en Samaria geloven dat Hamas “als overwinnaar uit de oorlog zal komen”.

Zie: Palestijnen steunen de invasie van 7 oktober

Gezien deze cijfers, zei Michael, is het essentieel voor Israël om “aan de Palestijnen duidelijk te maken dat Hamas geen alternatief is, en dit kan alleen worden gedaan door een alternatief bestuur in te stellen”.

De alternatieven voor een Israëlisch militair bestuur zijn allemaal onaanvaardbaar en omvatten de hervatting van het Hamasregime – wat in strijd is met alle Israëlische oorlogsdoelen – en de overdracht van de Gazastrook aan de Palestijnse Autoriteit, een idee dat volgens Michael niet overeenkomt met de werkelijkheid, omdat de Autoriteit niet in staat en niet bereid is om dit te doen.

Clanstructuren in de Gazastrook

Het idee om een lokaal bestuur op te richten dat bestaat uit clans en grote families uit de Gazastrook is volgens Michael “een utopie en heeft geen kans van slagen, zowel vanwege de aard van de clanstructuren in de Gazastrook, die anders zijn dan die in Judea en Samaria, als omdat Hamas clanleden zal blijven vermoorden om duidelijk te maken dat samenwerking met Israël uitgesloten is”.

Op 14 maart vermoordde Hamas naar verluidt de leider van de Doghmush-clan in het noorden van de Gazastrook, die ervan verdacht wordt in contact te staan met de Israëlische autoriteiten.

Andere alternatieven zouden zijn dat een multinationale regionale troepenmacht de verantwoordelijkheid voor de Gazastrook op zich neemt, een mogelijkheid die volgens Michael “op dit moment niet eens theoretisch is”.

Dan blijft alleen het Israëlische militaire bestuur over als alternatief.

Een Israëlisch bestuur zou de weg bereiden voor een toekomstig multinationaal initiatief om de Gazastrook te besturen, naast de oprichting van een lokaal bestuur dat in de loop der jaren verantwoordelijkheden zal krijgen totdat het de Gazastrook zelfstandig kan besturen,” zei Michael.

“We zullen zeker in een Israëlisch bestuur worden geduwd, dus waarom niet op eigen initiatief?” zei hij.

Het Amerikaanse initiatief om een drijvend dok op te zetten om hulp Gaza binnen te brengen, gaat gepaard met de Amerikaanse verwachting dat Israël de hulpstroom van het dok naar de distributiepunten en van de distributiepunten naar de burgers in Gaza zal beveiligen om plundering te voorkomen.

“Wat is dit anders dan een militaire administratie?” vroeg Michael.

Zo’n initiatief zou extra IDF-personeel vereisen dat zou kunnen samenwerken met sommige lokale troepen in Gaza, voegde hij eraan toe. “Ik zeg niet dat dit geen prijs heeft, maar als we het tijdelijk doen en het combineren met de Amerikaanse visie op regionale architectuur en normalisatie met Saoedi-Arabië, en als we Gaza apart van Judea en Samaria besturen terwijl de Palestijnse Autoriteit aanzienlijke hervormingen ondergaat, zal dit Israëls belangen dienen,” zei hij.

“We betalen nu een hoge prijs voor de huidige situatie,” voegde hij eraan toe.

Zo’n bestuur zou ook kunnen voorkomen dat Hamas civiele faciliteiten herovert, zoals het Shifa ziekenhuis in Gaza Stad, zei Michael.

In geen geval

Gepensioneerd kolonel Moshe Elad, één van de grondleggers van de veiligheidscoördinatie tussen de Israëlische Defensiemacht en de Palestijnse Autoriteit en voormalig Israëlisch militair gouverneur in Jenin, Bethlehem en Tyrus in Libanon, heeft een andere mening.

“Dit is geen oplossing. Israël moet daar niet blijven, anders riskeert het een permanente aanwezigheid in Gaza,” vertelde Elad, een docent aan het West Galilee College in Akko, aan JNS.

In plaats daarvan, zei hij, zou Israël kunnen helpen met het verdelen van hulp terwijl het eist dat de Arabische staten en de VS “onderling beslissen hoe ze Gaza moeten beheren en een coalitie vormen. We moeten daar in geen geval blijven,” zei hij, hoewel hij eraan toevoegde dat gerichte toekomstige aanvallen van de IDF tegen veiligheidsdreigingen moeten doorgaan.

“Als we daar blijven, wordt het een permanente staat,” betoogde Elad. “De ervaring leert dat militaire administraties die na een oorlog worden opgericht, het doelwit zijn van terroristen. Dit is gebeurd in Irak, Afghanistan en Libanon. Het zou het ergste zijn als we in deze val lopen en het land gaan besturen, met een vijandige bevolking die geconfronteerd wordt met ernstig terrorisme.

“Er zullen geen voordelen zijn en het zal moeilijk zijn om aan de Israëli’s uit te leggen waarom we verliezen hebben geleden na autobomaanslagen op ons personeel in Gaza – en er zullen autobommen zijn. We kunnen serieus terrorisme verwachten, uitgevoerd door de lokale bevolking die de macht van Hamas wil behouden. Zelfs als er 5.000 gewapende terroristen in Gaza blijven, is dat een probleem,” zei hij.

Jarenlange ervaring heeft aangetoond dat Israël “niet gemaakt is om andere volkeren te leiden. We kunnen het niet omdat we onderworpen zijn aan de beperkingen van het internationaal recht en het Hooggerechtshof. Deze factoren zouden blokkeren wat we in Gaza willen doen, namelijk op een logische manier de wet handhaven. Onze inspanningen zouden worden geïnterpreteerd als inhumaan en schendingen van het internationaal recht,” zei Elad.

In plaats daarvan, zei hij, zou Israël zich in de eerste plaats moeten richten op Egypte, dat de enige regionale speler is met het vermogen en het belang om de controle over Gaza over te nemen, omdat het dichtbij ligt en een grens deelt, terwijl de Golfstaten Caïro kunnen voorzien van fondsen die het wanhopig nodig heeft om een economische ineenstorting te voorkomen.

“Egypte heeft dringend geld nodig om zijn economie te redden, zelfs om de voedselvoorziening op peil te houden. Het land heeft een bevolking van 110 miljoen mensen, die elk jaar met twee miljoen groeit. Ze hebben een geldinjectie van 70 tot 80 miljard dollar nodig: dat is niet veel voor Arabische Golfstaten. Israël moet druk uitoefenen op de VS en de Saoedi’s om Egypte te vragen dit werk in de Gazastrook over te nemen,” zegt Elad.

De Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein zouden zich bij deze inspanning kunnen aansluiten, voegt hij eraan toe.

“Egypte kan deze taak op zich nemen. Het kan de militaire coalitie opzetten voor twee tot drie jaar,” zei Elad, “waarna de PA bataljons, die getraind zullen worden, het kunnen overnemen. Israël moet de klus afmaken en dan vertrekken. Het mag niet blijven.”

Het debat over de “day after” in Gaza heeft ook het Israëlische oorlogskabinet en het uitgebreide veiligheidskabinet beziggehouden.

Op 17 maart meldde Israel Hayom dat een meerderheid van het veiligheidskabinet een voorstel van minister van Defensie Yoav Galant verwierp om aan Fatah gelieerde lokale troepen in Gaza in te zetten om de burgersituatie in de Strook te beheren.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox