Moet Biden Trump bedanken voor situatie in Midden-Oosten?

Tegen het einde van het Obama-tijdperk hadden Israël, Egypte en de Golfstaten het vertrouwen in het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid verloren en kon Iran zijn gang gaan in de regio.

Door Redactie Israel Today |

Iran is nog steeds verankerd in Syrië en blijft in verschillende andere landen bondgenoten inzetten. Maar tegenwoordig wordt de Islamitische Republiek geconfronteerd met een verenigde regionale oppositie en staat zij zelf op de rand van een financiële en politieke instorting. Er zijn een aantal redenen voor deze verschuiving, waaronder het beleid van de huidige Amerikaanse regering. Yousef al-Otaiba, ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten in Washington, stelde zelfs voor dat Joe Biden misschien president Trump zou moeten bedanken, voor het feit dat hij de volgende regering een ongekende invloed op Iran bezorgt.

Dinsdag zei Otaiba in een interview met het Israëlische Channel 12 News:

‘Dus nu heb je een nieuwe regering, maar je hebt ook veel invloed op hen [Iran]. Of het nu gaat om sancties, of het COVID is, of het lage olieprijzen zijn, of het is wat door de regio gaat en in het algemeen, waarom gebruiken we deze invloed niet om een betere deal te krijgen? Ik denk dat de regering van Biden in een betere positie verkeert in de onderhandelingen. Of hij Trump ervoor wil bedanken of niet, is aan hen.’ (Zie video vanaf 6:49 min.)

Er is ook een nieuwe stabiliteit in een groot deel van het Midden-Oosten, waar Amerikaanse presidenten al tientallen jaren tevergeefs naar jagen. En Otaiba legde uit dat dit zal doorgaan. ‘Ik weet niet welke landen gereed zijn of wanneer ze gereed zijn’ om de betrekkingen met Israël te normaliseren, zei de ambassadeur. ‘Maar ik kan u vertellen dat wat we gedaan hebben, het ijs heeft gebroken, het taboe heeft doorbroken, dat dit niet langer onmogelijk is. Het kan gedaan worden.’

Meer dan dat, Otaiba noemde de stap naar vrede een ‘trend’, waarbij hij opmerkte: ‘Bahrein deed het heel snel na ons, Soedan deed het heel snel na hen, wat inhoudt dat dit geen afwijking is. Dit is niet één of twee schurkenstaten die uit de pas lopen en iets ongewoons doen.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.