Moedigt Zweden de Palestijnse terreur aan?

Zo helpt Zweden het Palestijnse volk: de Zweedse regering geeft financiële hulp aan een Palestijnse organisatie die in Zweden demonstraties tegen Israël organiseert, openlijk oproept tot een boycot van Israël en Palestijnse ‘martelaren’ (zelfmoordterroristen) verheerlijkt.

Door Yossi Aloni |

Zweden is er trots op, een van de landen te zijn die het Palestijnse volk het meest helpen. Onlangs nog hebben de Zweden een enorm budget van 1,5 miljard Zweedse kroon (meer dan 150 miljoen euro) voor de Palestijnen gedurende 5 jaar goedgekeurd.

Maar onder de dekmantel van humanitaire hulp voor de Palestijnen heeft de Zweedse hulporganisatie SIDA 1,8 miljoen Zweedse kronen (bijna 300.000 euro) overgemaakt aan de Palestijns-Zweedse Vereniging, waarin veel Palestijnen die in Zweden wonen, actief zijn. Het fungeert als de Palestijnse lobby in Zweden.

Hoewel de door de SIDA verstrekte hulpfondsen bedoeld zijn om humanitaire en ontwikkelings­projecten te ondersteunen, is het duidelijk geworden dat de Palestijns-Zweedse Associatie strijdt tegen Israël en oproept tot een boycot van Israël. Deze organisatie neemt het initiatief voor demonstraties tegen Israël, zoals een demonstratie die oproept tot een boycot van het Eurovisie Songfestival, dat in Israël heeft plaatsgevonden (foto).

De organisatie noemt Israël een apartheidsstaat en roept de Europese Unie op om sancties tegen Israël in te stellen. De organisatie vroeg Zweden afgelopen september om Israëlische tennissers te verbieden naar Stockholm te komen voor de Davis Cup-competitie.

Leden van de organisatie hebben tijdens demon­straties opgeroepen tot de bevrijding van Palestina ‘van de rivier tot de zee’ [van de Jordaan tot de Middellandse Zee]. Ze nodigden ook een vertegen­woordiger van de terroristische organisatie ‘Volksfront voor de Bevrijding van Palestina’ uit om Zweden te bezoeken, vertrapten de Israëlische vlag tijdens een demonstratie en spraken in lovende bewoordingen over ‘martelaren’. De organisatie beweert op haar website dat zij sociale projecten voor Palestijnen in Judea, Samaria, Gaza en Libanon steunt.

De begrotingspost, waaronder het geld werd over­gemaakt aan de pro-Palestijnse organisatie, is gedefinieerd als ‘het gebied democratie, mensen­rechten en gender’.

Op de website van SIDA staat aangegeven, dat de organisatie hulp heeft aangevraagd: ‘om haar pleitbezorging voort te zetten met als doel Pales­tijnen, die onder de bezetting of in vluchtelingen­kampen buiten Palestina leven, een stem te geven in Zweden en om de kennis van de Palestijnse rechten, het internationaal recht en de wereldwijde doelstellingen te vergroten’.

Israëlische politieke bronnen zeggen dat ‘de Zweedse belastingbetaler moet weten dat zijn belastinggeld naar een BDS-ondersteunende organisatie gaat, die binnen Zweden activiteiten uitvoert die niets te maken hebben met humanitaire hulp aan het Palestijnse volk’.

Israëlische bronnen voegden eraan toe, dat het officiële Zweedse standpunt is dat Zweden de BDS niet steunt. Als dat zo is, waarom steunen ze dan de Palestijns-Zweedse Vereniging?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.