Moedig: IDF-troepen hebben de helft van de Hamas-terreur gedood of verwond

Troepen hebben naar verluidt ongeveer 3.000 van de 4.000 terroristen van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad gedood in Khan Yunis.

Door Akiva van Koningsveld | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook

De Israel Defence Forces (IDF) hebben tot nu toe ten minste de helft van de naar schatting 30.000 Hamas-terroristen in de Gazastrook gedood of verwond, zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant maandag tijdens een bezoek aan de zuidgrens.

“We hebben al minstens een kwart van de Hamas-terroristen gedood, en evenveel zijn er gewond,” zei hij tegen reservisten van het IDF-artilleriekorps die in de buurt van Gaza dienden. “Er zijn nog steeds terroristen en we vechten tegen verzetsgroepen … het zal maanden duren, niet slechts één dag.”

De resterende helft van het Hamas-terreurleger heeft echter beperkte voorraden, munitie en versterkingen en het wordt steeds moeilijker voor hen om voor “zichzelf” en “hun gewonden” te zorgen.

Galant vervolgde en specificeerde: “We hebben drie doelen voor deze oorlog: Hamas elimineren, onze gijzelaars terugbrengen en de eenheid van het Israëlische volk bewaren. We zitten in een lange oorlog, maar uiteindelijk zullen we Hamas verpletteren.”

De minister van Defensie beloofde te vechten tot Hamas “geëlimineerd is als een regeringssysteem en als een militaire organisatie die in staat is aanvallen te lanceren tegen de staat Israël”.

De taal die Galant maandag gebruikte, week enigszins af van de bewoordingen van eerdere verklaringen, waaronder die van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die altijd als derde doel heeft gedefinieerd dat Gaza in zijn geheel nooit meer een bedreiging zal vormen voor Israël.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant bezoekt reservisten van het IDF Artilleriekorps in de buurt van de Gazastrook, 29 januari 2024.

We vallen ze boven en onder de grond aan

Sinds 21 januari voert het leger een grootscheepse aanval uit in Khan Yunis, waarbij talloze terroristen werden gedood, waaronder compagniescommandanten. Onder de betrokken troepen bevonden zich delen van de Givati Infanterie Brigade, de 7e Pantserbrigade van de IDF, parachutisten en commando’s.

Op 23 januari voltooiden Israëlische grondtroepen de omsingeling van Khan Yunis, waarbij tientallen terroristen werden gedood.

De Israëlische website Ynet citeerde maandag een hoge veiligheidsfunctionaris die zei dat de IDF erin geslaagd was om twee van de vier Hamasbataljons die actief waren in het gebied rond Khan Yunis te vernietigen. Volgens het rapport hebben de troepen al ongeveer 3.000 van de 4.000 terroristen van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad gedood in gevechten boven en onder de grond in Khan Yunis.

“We voeren tegelijkertijd een manoeuvregevecht boven en onder de grond. De Hamas-terroristen zijn op de vlucht en wij raken hen en hun bovengrondse en ondergrondse infrastructuur,” verklaarde de commandant van de 98e Divisie van de IDF, brigadegeneraal Dan Goldfuss.

De IDF boekt “aanzienlijke vooruitgang” bij het ontmantelen van het enorme netwerk van tunnels onder Khan Yunis, kondigde het leger maandagavond aan. Tot nu toe zijn honderden ondergrondse terroristen uitgeschakeld in nauwe gevechten met grondtroepen en in aanvallen van de Israëlische luchtmacht.

Bovengronds hebben de soldaten van de 98e Divisie honderden terroristische infrastructuren bestormd, waaronder hoofdkwartieren van bataljons, trainingsfaciliteiten, communicatieposten, een commandocentrum, een gebouw van de militaire inlichtingendienst, een raketproductiefaciliteit en kantoren van hooggeplaatste terroristen, waaronder die van Hamasleider Yahya Sinwar.

Sinwar, die samen met de leider van de “militaire vleugel” van Hamas, Mohammed Deif, een van de meesterbreinen is van het bloedbad van 7 oktober, houdt zich vermoedelijk schuil in het gebied rond Khan Yunis, waar hij zich naar verluidt heeft omringd met een groot aantal levende Israëlische gijzelaars. Khan Yunis wordt beschouwd als een persoonlijk bolwerk van Sinwar, wiens familie daar woont.

Op maandagmiddag loeiden de luchtalarmsirenes in Tel Aviv en zijn voorsteden en waarschuwden voor het eerst sinds 1 januari voor raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. Volgens lokale berichten werden minstens 10 terroristische raketten afgevuurd op het centrum van Israël, waardoor miljoenen burgers een schuilplaats zochten.

De Israëlische omroep Kan News meldde later dat de raketten werden afgevuurd door terroristen van Hamas vanuit het gebied rond Khan Yunis.

Netanyahu hield maandag ook een vergadering om de terugkeer van inwoners van het zuiden van Israël naar hun huizen te bespreken, aldus zijn kantoor. Volgens Netanyahu is er “aanzienlijke vooruitgang” geboekt en worden er “laatste aanpassingen gedaan om de zaak vooruit te helpen”.

Een beslissing over de kwestie zal binnenkort ter bespreking aan de regering worden voorgelegd, zei het kantoor van de premier.

Terroristen in de noordelijke Gazastrook vuurden zondag voor het eerst in bijna een maand een barrage raketten af op de zuidelijke stad Ashkelon. Volgens schattingen zijn er nog steeds ongeveer 2.000 Hamas-terroristen in het noorden van de Gazastrook die afgesneden zijn van het leiderschap in het zuiden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox